Mrożona żywność - zalety

Dieta     dodano 2016-08-25
ocena

Zbliża się lato, a wraz z nim dostęp do świeżych owoców i warzyw, które można spokojnie wekować, aby móc cieszyć się ich smakiem także w czasie jesiennych i zimowych chłodów. Możemy to zrobić samodzielnie albo skorzystać z gotowych, kupionych w sklepie mrożonek warzywno-owocowych.

Mrożona żywność - zalety

pixabay.com

Proces ich przygotowania jest dość złożony i składa się z kilku czynności:

- wybiera się tylko ładne owoce i warzywa, dbając o jakość przyszłych mrożonek
- poddaje się procesowi mycia oraz krojenia na kawałki
- blanszowanie, czyli kilkuminutowe nagrzanie warzyw i owoców w temperaturze 100 stopni w celu zabiciu bakterii oraz podtrzymaniu trwałości smaku oraz zapachu tak aby nie nastąpiła jego utrata po rozmrożeniu
- umieszczenie warzyw w specjalnym pomieszczeniu do którego jest wpuszczane lodowate powietrze, które zamraża jedzenie.

Zalety mrożonek

1. Zawsze dostępne, dobrej jakości warzywa i owoce

Mrożonki możemy kupować cały rok, a ponieważ w trakcie procesu ich przygotowania dba się o wysoką jakość produktu, tak aby zapach i smak świeżych produktów był trwały. Możemy być także spokojni o nasze zdrowie, gdyż trakcie ich zamrażania wszelkie bakterie zostają zlikwidowane, dba się również o sterylną czysto opakowań w które są wkładane. Normy dotyczące produkcji żywności głęboko mrożonej są starannie przestrzegane, a żywność dobierania z najlepszych plantacji.

2. Taniość

Mrożonki są znacznie tańsze niż świeże warzywa i owoce. Należy też pamiętać, iż rzekomo dostępne cały rok sezonowe warzywa i owce są pełne konserwantów, gdyż hoduje się je w sztucznych warunkach. Także cena mrożonych warzyw i owoców jest zawsze stała w przeciwieństwie od naturalnych, których waha się w zależności od obfitości upraw czy cła.

3. Komfort

Jeśli zależy nam na szybko przygotowanym daniu (mamy gości, nie mamy czasu bo pracujemy długie godziny) wystarczy wyjąć mieszankę i wrzucić ją do garnka lub na patelnię. Nie musimy samodzielnie zajmować się ich czyszczeniem i obieraniem co znacznie ułatwia życie.

Jadacie mrożoną żywność? Uważacie, że istnieje jakaś większa różnica pomiędzy żywnością świeżą a mrożoną?

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie są zioła na zaparcia?

Jakie są zioła na zaparcia?

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-01-25 13:33:55

Na co pomaga kurkuma?

Na co pomaga kurkuma?

Redakcja / 2014-12-02 11:28:23

Alkohol a dieta - informacje

Alkohol a dieta - informacje

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:25:09

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-03-07 15:04:37