Owoce cytrusowe - rodzaje, spis, właściwości

Dieta     dodano 2016-09-26
ocena

Właściwości lecznicze i smakowe owoców cytrusowych są znane od wieków, niestety w naszym klimacie, nie mamy do nich stałego dostępu. Co więcej, nasza wiedza dotycząc ich spożywania jest ograniczona i zazwyczaj stanowią dodatek lub składnik deserów.

Owoce cytrusowe - rodzaje, spis, właściwości

pixabay.com

Mało kto zdaje sobie sprawę, iż powinno się je spożywać z dodatkiem oliwy, gdyż tylko wtedy witaminy zawarte w owocach, są dobrze przyswajane przez nasz organizm.

Właściwości cytrusów:

1. Witamina C – cytrusy to  prawdziwe bomby witaminowe. Zamiast łykać tabletki, wystarcza dwie pomarańcze dziennie, aby uchronić się przed infekcjami.

2. Spożywajmy całe owoce, a więc również białe włókna rozdzielające miąższ. Mają one wartości odżywcze, gdyż skutecznie zwalczają rakotwórcze, wolne rodniki.

3. Sok z cytrusów podnosi w naszym organizmie poziom enzymów, odpowiadających za zwalczanie stanów zapalnych.

Przegląd niektórych owoców cytrusowych oraz ich właściwości

Pomarańcza:

- skutecznie oczyszcza organizm z nagromadzonych w nim toksyn
- przyczynia się do redukcji napięcia, gdyż zawiera antyoksydanty, które przeciwdziałają skutkom stresu
- zawiera flawonidy, które zwiększają moc witaminy C

Cytryna:

- zawiera terpenę, która pobudza do działania układ pokarmowy, przyspieszając produkcję śliny, co z kolei zwiększą wydzielanie przez żołądek i trzustkę enzymów trawiennych
- jest ona również bogata w rutozyd, dzięki któremu witamina C dłużej pozostaje w ciele człowieka

Ananas:

- bogaty w witaminy B i C oraz minerały (fosfor, żelazo, cynk i wapń)
- zawiera również bromelinę, czyli związek chemiczny odpowiadający za trawienie białka
- przyspiesza oczyszczanie organizmu ze złogów i toksyn, pobudzając do pracy nerki oraz cały metabolizm

Grejfrut:

- zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witaminy B
- bogaty w sole mineralne
- zawiera kwasy organiczne

Owoce cytrusowe stanowią świetną alternatywę dla wszelkiego rodzaju, sztucznie barwionych i wytwarzanych, napojów chłodzących. Z cytryn  można samemu przygotować zdrową i pobudzającą lemoniadę. Wystarczy wycisnąć sok z 5 cytryn, do litra przegotowanej wody, dodać 3 łyżki cukru pudru, wymieszać  i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

OCENA
4.00
OCEŃ PORADĘ
Miód - właściwości, wartości odżywcze

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie są zioła na zaparcia?

Jakie są zioła na zaparcia?

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-01-25 13:33:55

Na co pomaga kurkuma?

Na co pomaga kurkuma?

Redakcja / 2014-12-02 11:28:23

Alkohol a dieta - informacje

Alkohol a dieta - informacje

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:25:09

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-03-07 15:04:37