Soki owocowe i warzywne - działanie, zalety

Dieta     dodano 2016-09-22
ocena

Na sklepowej półce z sokami mamy wiele możliwości wyboru. Znajdziemy na niej soki owocowe i warzywne, soki w kartonach, butelkach, o najróżniejszych smakach i konsystencjach. Jakie właściwości mają soki i jakie najlepiej pić?

Soki owocowe i warzywne - działanie, zalety

sxc.hu

Sok owocowy to symbol zdrowia. Czy jednak każdy sok? Niestety, większość soków, jakie znajdziemy w sklepie, zawiera wiele dodatków, jak woda, związki zastępujące cukier, barwniki i konserwanty. Te ostatnie, dodawane do żywności i napojów w celu przedłużenia ich zdatności do spożycia, mają szkodliwe działanie na organizm. Soki owocowe mogą zawierać na przykład szkodliwy kwas benzoesowy. Wszelkie konserwanty i sztuczne składniki wpływają na powstawanie większej ilości toksyn w organizmie. Paradoksalnie okazuje się, że soki mające dostarczyć nam wielu witamin i mikroelementów, w rzeczywistości mogą nam szkodzić. Jakie zatem pić soki, by móc w pełni korzystać z właściwości, w jakie natura wyposażyła owoce i warzywa?

Najlepiej przygotować sok samemu w domu. Wówczas mamy zagwarantowane, iż dostarczymy naszemu organizmowi wszystkie witaminy, w jakie wyposażony jest owoc i będziemy się też cieszyć jego smakiem. Soki w kartonach powstają poprzez dodanie do nich cukrów i wody, tracą swój naturalny smak. Sok, jaki przygotujemy sami, dostarczy nam wszelkich walorów smakowych i zapachowych.
Decydując się na przygotowanie soku w domu, pamiętaj, aby wybrać tylko te owoce, które są świeże i dobre do spożycia. Wypij sok najlepiej zaraz po przygotowaniu. Wtedy będzie mieć najlepszy smak i bogactwo witamin. Przechowywany sok w lodówce traci szybko świeżość.

Poza tym, że soki naturalne dzielą się z nami swoim bogactwem witamin oraz wspaniałym smakiem należy pamiętać, iż mają one właściwości lecznicze, a nawet uzdrawiające! Owoce i warzywa od zawsze stanowiły część diety człowieka, w niektórych kulturach głównie na nich bazowano w ramach codziennej diety. Są łatwe w trawieniu i dostarczają nam niezbędnych składników. W zależności od tego, jaki owoc czy warzywo wybierzemy, możemy się spodziewać pozytywnych efektów.

Sok jabłkowy zawiera wiele minerałów, w tym bor, pomagający we wzmocnieniu kości. Oczyszcza organizm, szczególnie nerki. Jest też bogaty w antyutleniacze oraz odpowiednie związki występujące w jabłku mają wzmacniać i polepszać pamięć. Sok pomarańczowy jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego czy witaminy B6. Sok żurawinowy zapobiega chorobom układu moczowego oraz nie dopuszcza do powstawania kamieni nerkowych. Sok bananowy będzie bardziej odżywczy i zniweluje uczucie głodu. Podziała dobrze na naszą skórę, zapewniając jej jędrność oraz poprawią pracę serca. Sok pomidorowy z kolei działa korzystnie na jelita, pomagając im w ruchu perystaltycznym. Sok z marchwi jest zaś świetny na oczy.

Szklanka świeżo wyciśniętego soku będzie stanowić świetne rozpoczęcie dnia. Pijąc soki regularnie poprawi się nasze samopoczucie, jakość naszej skóry oraz będzie mniej skłonni do zapadania na różne choroby.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie są zioła na zaparcia?

Jakie są zioła na zaparcia?

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-01-25 13:33:55

Na co pomaga kurkuma?

Na co pomaga kurkuma?

Redakcja / 2014-12-02 11:28:23

Alkohol a dieta - informacje

Alkohol a dieta - informacje

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:25:09

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-03-07 15:04:37