Zdrowa, ekologiczna żywność

Dieta     dodano 2016-09-15
ocena

Jesteśmy ciągle w biegu, nie dbamy o swoje ciało, spożywamy niezdrowe produkty, które mają mizerne walory smakowe. Nadszedł czas na rozkoszowanie się każdym kęsem wkładanym do ust, nadszedł czas na Slow Food.

Zdrowa, ekologiczna żywność

flickr.com

Slow Food najprościej można zdefiniować jako narodzony we Włoszech ruch społeczny, którego uczestnicy dbają o jakość spożywanych produktów oraz zwracają uwagę na ich smak, delektując się aromatem, teksturą, czy konsystencją. Promują także zdrową, naturalną, często ekologiczną żywność regionalną, której wysoka jakość jest niepodważalna.

Slow Food powstał także jako sprzeciw wobec nagminnego i niezdrowego zwyczaju stołowania się w barach szybkiej obsługi, które serwują niezdrowe i tuczące potrawy, pozbawione wartości odżywczych o pospolitym smaku wypaczającym smakowe gusta. Stowarzyszenie próbuje zachęcić ludzi do celebracji posiłku, przeżywania kulinarnych uczt, niczym sztuki, która ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i życie.

Istota Slow Food opiera się także na sięganiu po zdrową żywność, pozbawioną konserwantów i innych środków chemicznych zabijających prawdziwy aromat, niszcząc walory smakowe pożywienia, które chemicznie przetworzone są po prostu nijakie. Zwracają uwagę także na soki. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy ma zupełnie inny smak niż przygotowany do długiego przechowywania, chemicznie doprawiony napój sokopodobny.

slow food <linker href=przepisy" width="550" height="365" />photoblog.pl/paulinquua

Stowarzyszeni Slow Food działa także w Polsce, wspierając producentów żywności ekologicznej i regionalnej, zajmują się m.in. promocją tychże na całym świecie. Objęte opieką stowarzyszenia zostały m.in. przetwory z owoców i warzyw, które produkowane są bez użycia konserwantów, znane w całej Polsce oscypki, czy produkowana przez Bieszczady, Sudety i Podhale bryndza. Nie sposób zapomnieć także o wędlinach, których walory smakowe są nieporównywalnie wyższe od zwykłych wędlin.

Niestety wadą tego typu produktów jest wyższa cena, która zniechęca nas do kupna zdrowej i smacznej żywności. Pomyślmy jednak ile zaoszczędzilibyśmy na środkach odchudzających, witaminowych suplementach zastępując je zdrową żywnością, która nie tuczy i skutecznie uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów.

Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie są zioła na zaparcia?

Jakie są zioła na zaparcia?

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-01-25 13:33:55

Na co pomaga kurkuma?

Na co pomaga kurkuma?

Redakcja / 2014-12-02 11:28:23

Alkohol a dieta - informacje

Alkohol a dieta - informacje

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:25:09

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-03-07 15:04:37