Black russian - przepis

Drinki    
ocena

Czarny Rosjanin, Czarny Rusek, Black Russian. Kilka nazw, a tak prosty drink. Składa się on z dwóch alkoholi – wódki i likieru kawowego, najczęściej jest to Kahlua.

Black russian - przepis

photoxpress.com

Aby przygotować drinka, należy wlać alkohole na kostkę lodu w proporcji wódki do Kahluy 3:2. Drinka podajemy w szklance typu old fashioned. Zdarza się, że jeśli drink jest robiony na bazie innego niż Kahlua likieru kawowego, proporcje są inne. Ilość wódki może wzrosnąć wtedy nawet do 5:2.

Black Russian to mocny drink. Czuć w nim alkohol, w odróżnieniu od jego młodszego brata, White Russian.

Czarny Rosjanin został wymyślony w 1949 roku. Jego autorem jest Belg, barman Gustave Tops. Drink powstał na cześć Perle Mesta, który był wówczas ambasadorem amerykańskim w Luksemburgu. Dlaczego drink o nazwie Rosjanin powstał w Luksemburgu na cześć Amerykanina, a stworzył go Belg? Nazwa wywodzi się od konkretnych skojarzeń. Bazą drinka jest wódka. Wódka w powszechnej, na pewno zaś europejskiej, świadomości jest alkoholem, który kojarzy się z Rosją. Przymiotnik „czarny”został dodany, ponieważ ciemny jest likier kawowy.

Drink Black Russian to klasyk i rzadko spotykane są wariacje na jego temat, jednak istnieje kilka dość przyjętych i nawet popularnych. Pierwszą z nich jest Tall Black Russian. Tę wariację podać należy w szklance long. Do klasycznego Rosjanina należy dolać coli. Drugą wariacją jest wyspiarska wersja – do Black Russian dodajemy imbirowe Ale. Drink zmienia nazwę na Brown Russian. Wyspiarską wariacją jest również Irish Russian, czasami zwany Smooth Black Russian. Rosjanina należy w tej opcji dopełnić piwem. Nie byle jakim piwem jednak – Guinnessem.

Wersje te są mało popularne poza krajami, z których pochodzą, jednak warto przynajmniej raz ich spróbować.

Czy znacie inny przepis na tego drinka? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy