Cynamon - właściwości

Przyprawy     dodano 2016-06-02
ocena

Cynamon, jak wiele innych przypraw, dodawany jest do potraw, aby wzbogacić ich smak, od wielu lat. W lecznictwie stosowano go jako środek zwalczający problemy układu trawiennego (biegunki, wymioty) oraz zwalczający infekcje, ze względu na swe właściwości rozgrzewające.

Cynamon - właściwości

sxc.hu

Cynamon nie jest otrzymany z liści czy korzenia, lecz z kory drzewa cynamonowego, mocno już wyschniętej. Jego największa ilość znajduje się w Sri Lance, Indiach oraz Brazylii.

Mało kto wie, ze wyróżnia się jego dwie odmiany:

Cassia – jest najbardziej popularna w europejskich sklepach, jest ciemna  i twarda
Cejlońska – droga, bardzo słodka w smaku i miękka w strukturze, ze względu na te właściwości ceniona przez kucharzy

Skład laseczki cynamonowej:

- zawiera ona 10 % substancji chemicznych zwanych flawonoidami, mające działanie przeciwnowotworowe
- 5 % stanowią substancje zapachowe
- 75 % stanowi olejek eteryczny zawierający aldehyd cynamonowy, wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz do produkcji perfum

Zalety cynamonu dla zdrowia:

1. Obniża cholesterol (wystarczy czubek małej łyżeczki, dodany do potraw).
2. Skuteczny przy leczeniu infekcji, wywołanych przez drożdże.
3. Mieszanka cynamonu i miodu łagodzi bóle stawów.
4. Zawiera błonnik, żelazo, wapń.
5. Jego spożycie poprawia koncentrację i pamięć.
6. Dodawany do kosmetyków, skutecznie wspomaga leczenie zmian trądzikowych, wygładza cerę i redukuje zmiany skórne  po wypryskach.
7. Stosować go mogą diabetycy, o ile skonsultują to z lekarzem, gdyż wpływa korzystnie  na syntezę glukozy w organizmie.
8. Cynamon uchodzi za afrodyzjak.

Wykorzystanie cynamonu w kuchni:

Cynamon dodajemy do różnych potraw takich jak:

- naleśniki
- kluski leniwe
- pierogi z serem
- desery m.in. szarlotki, do kawy, grzańca, kompotów

Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?

OCENA
3.25
OCEŃ PORADĘ
Szafran - działanie, właściwości, zastosowanie

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 15:25:59

Pieprz zielony - właściwości, zastosowanie

Pieprz zielony - właściwości, zastosowanie

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 15:51:08

Jak przyprawić dorsza?

Jak przyprawić dorsza?

Redakcja / 2014-11-30 23:57:18

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 15:17:21