Gałka muszkatołowa - działanie, właściwości, zastosowanie

Przyprawy     dodano 2015-10-29
ocena

Gałka muszkatołowa jest startym na proszek nasionem muszkatołowca. W całości występuje w formie owoców wielkości śliwki. W kuchni powszechnie stosuje się ją do mięs, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników, deserów i win.

Gałka muszkatołowa - działanie, właściwości, zastosowanie

photoxpress.com

Idealnie komponuje się z innymi przyprawami korzennymi – goździkami, cynamonem, kolendrą, imbirem. Świetnie wydobywa smak z dyni i warzyw dyniowatych. Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak: grzane piwo, poncz czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami).

Produkowany jest także olej z nasion muszkatołowca, ponieważ owoce zawierają nawet 30% tłuszczu. Jadalny jest nawet kwiat muszkatołowca – w Polsce rzadko dostępny i drogi, ale jeśli mielibyśmy okazję, warto spróbować – świetnie doprawia zupy, fasolę, kotlety, ryby, bigos. Do tych samych potraw możemy dodać gałkę muszkatołową w proszku – kwiat od przyprawy smakują prawie tak samo. Kwiat jest delikatniejszy i pozbawimy korzennego posmaku. Co ciekawe, wchodzi w skład mieszanki przypraw jaką jest curry.

Znane są powszechnie jej toksyczne, narkotyczne właściwości. Bardzo łatwo przesadzić z ilością gałki, a może się to skończyć nawet w szpitalu. Gałka ma właściwości halucynogenne i nasenne. Gałka jednak nie zawiera, wbrew przekonaniu niektórych, pochodnych amfetaminy – jej psychoaktywne właściwości są zasługą mirystycyny. Zwłaszcza należy ostrożnie używać gałki gotując dla kobiet w ciąży – gałka może powodować poronienia.

Jednak pomimo ryzyka jej używania, gałka posiada szereg zalet. Znalazła zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych. Poza zastosowaniem w kuchni z gałki powstaje barwnik naturalny, a drewno wykorzystywane jest w meblarstwie.

Lubicie gałkę muszkatołową? Często ją używacie w kuchni? Do czego?

OCENA
3.33
OCEŃ PORADĘ
Kminek - działanie, właściwości, zastosowanie

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 15:25:59

Pieprz zielony - właściwości, zastosowanie

Pieprz zielony - właściwości, zastosowanie

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 15:51:08

Jakie przyprawy do buraczków?

Jakie przyprawy do buraczków?

Jolanta Chabik / 2011-12-02 12:02:51

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 15:17:21