Jak mieszać mieszanki ziołowe?

Przyprawy     dodano 2016-08-29
ocena

Uzdrowicielska moc mieszanek ziołowych znana jest od wieków. Chwilowo wyparta przez leki, będące w większości niczym innym niż ekstraktem z ziół otrzymanym, wraca do łask. Mieszanki ziołowe możemy sami zakupić w sklepach zielarskich. Musimy jednak należy pamiętać, iż – jak każda kuracja lecznicza – musi to trwać przez jakiś czas (minimum miesiąc).

Jak mieszać mieszanki ziołowe?

photoxpress.com

Jest kilka zasad dotyczących przygotowania ziół:

1. Mieszanki ziołowe należy wykorzystywać w leczeniu prawdziwych schorzeń – nigdy
profilaktycznie.
2. Nie wolno słodzić ziół, gdyż to osłabia ich właściwości lecznicze.
3. Zawsze mieszaki ziołowe spożywamy zaparzone na świeżo.
4. Kupuj zioła w sprawdzonych sklepach zielarskich, gdzie możesz poradzić się w kwestii ich działania. Nigdy nie kupuj ich na bazarach od nieznanych osób i tych niewiadomego pochodzenia.
5. Mieszanki przygotowuj tylko w garnkach emaliowanych lub naczyniach szklanych, aluminium i miedź może wejść w niepożądaną reakcję z ziołami.
6. Mieszaki ziołowe pijemy rano i wieczorem, zawsze po posiłku.

Jak zaparzyć mieszankę ziołową?

Ich przygotowanie jest proste, wystarczy zalać kilka łyżek ziół gorąca wodą i zostawić na pół godziny, aby napar się zaparzył. Potem wystarczy go odcedzić przez sitko i pić. Jeśli chcemy pić go za kilka godzin (nie dłużej niż dziesięć) to można przelać go do słoiczka i wstawić do lodówki, potem dolać wrzątku i wypić.

Przykładowe mieszanki ziołowe (ich przygotowanie jest takie samo - zalewamy wodą dwie łyżki ziół, gotujemy przez kwadrans i pijemy gotowy wywar0.

Mieszanka odkażająca, idealna do płukania gardła:

- szałwia
- kwiat dzikiej róży
- anyż

Mieszanka przyspieszająca przemianę materii:

- krwawnik
- dziurawiec
- pokrzywa
- skrzyp

Mieszanka przyspieszająca pracę nerek:

- jałowiec
- pietruszka
- pokrzywa

Mieszanka przyspieszająca perystaltykę jelit:

- rumianek
- liście orzechu włoskiego

Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?

OCENA
2.25
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 15:25:59

Przyprawy do barszczu czerwonego

Przyprawy do barszczu czerwonego

Redakcja / 2014-11-30 22:19:15

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 15:17:21

Ocet balsamiczny - zastosowanie

Ocet balsamiczny - zastosowanie

Katarzyna Wyka / 2011-09-23 13:26:29