Jak przyprawić dorsza?

Przyprawy    
ocena

Dorsz to ryba wybitna. Niezrozumiałe wydaje się dzisiaj przedwojenne hasło satyryczne: „Jedzcie dorsze, bo są rzeczy gorsze”, ponieważ dorsz ma delikatne mięso, jest wilgotny i doskonały w każdej postaci. Jak go jednak doprawić?

Jak przyprawić dorsza?

fotolia.com

1. Cytryna.

Najlepszym przyjacielem każdej ryby jest cytryna. Skropienie surowej ryby sokiem powoduje, że mięso staje się bielsze, bardziej wilgotne i mniej czuć je tranem. Oprócz soku z cytryny możesz użyć pieprzu cytrynowego, na pewno nasyci dorsza wspaniałym aromatem.

2. Sól i pieprz.

To stała para, nieodłączna, gdy przyrządzasz jakiekolwiek ryby. Sól znakomicie wydobywa smak dorsza, a pieprz nada pikantności rybie dość w sumie delikatnej.

3. Bazylia.

Jej łagodny, słodkawy smak i zapach pysznie połączą w całość dorsza z warzywami w stylu śródziemnomorskim: cebulą, pomidorami czy słodką papryką.

4. Zielona pietruszka.

Doskonale nada się do posypania gotowej potrawy z dorsza. Ma lekki i świeży aromat, przyjemnie podkreślający zalety ryby. Doskonale pasuje też do mielonych kotlecików z dorsza czy do ryby faszerowanej.

5. Koperek.

Zawsze pasuje do ryby, można do pieczenia dodać do ryby całe łodygi, a posiekaną natką posypać gotową potrawę albo dodać do sosu śmietanowego.

6. Chili.

Ryba z ostrą papryką pysznie smakuje, kiedy jest upieczona w towarzystwie rozmaitych warzyw: papryki, pomidorów, cebulki i oliwek. Chili działa rozgrzewająco i wzmaga smak całej potrawy, warzywa bardzo zyskują na tym połączeniu.

A z czym Ty jadasz dorsza?

OCENA
3.75
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

dzięki

~ olowiox / 2016-12-11 10:55:14
oceń komentarz: (0) (0)

Rybę bardzo fajnie przyprawia się natką pietruszki z czosnkiem i cytryną (plus pieprz i sól), tu znalazłam potwierdzenie na tezę, że dorsz zgra się w takim komplecie w krokietach... zobaczymy....

~ jing / 2016-12-20 21:43:39
oceń komentarz: (1) (0)