1. Marynata w stylu meksykańskiego mole.

W małej miseczce połącz 1 łyżkę wody i szczyptę kawy rozpuszczalnej i mieszaj, aż kawa się rozpuści. Dodaj 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki, 1 łyżeczkę niesłodzonego kakao, 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę oliwy i sporą szczyptę soli. Dokładnie rozprowadź przyprawy w płynie i powstałą miksturą natrzyj kurczaka.

2. Marokańska mieszanka przypraw.

Sporządź mieszankę z 1 łyżeczki węgierskiej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i po 1/4 łyżeczki soli, mielonego imbiru, czerwonego i czarnego pieprzu. Taką przyprawą obsyp kurczaka, całego lub w kawałkach.

3. Marynata malezyjska.

1 łyżka oleju rzepakowego, po 1 łyżeczce kurkumy, curry, posiekanej świeżej kolendry i startej skórki cytrynowej, 2 zgniecione ząbki czosnku i ćwierć łyżeczki soli koszernej.

4. Jałowcówka.

W młynku do przypraw lub moździerzu umieść razem 2 łyżeczki ziaren jałowca, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i 1 listek laurowy i dokładnie rozdrobnij, a następnie zmieszaj w miseczce z 2 łyżkami oliwy i dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku.

5. Najprostsza mieszanka przypraw.

1/4 łyżeczki soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, tyleż samo suszonego czosnku i majeranku zmieszaj ze sobą i natrzyj tym kurczaka od środka i na zewnątrz.

A jak Ty przyprawiasz kurczaka do pieczenia?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here