Kminek - działanie, właściwości, zastosowanie

Przyprawy     dodano 2015-10-29
ocena

Kminek jest obecnie jednym z najpopularniejszych i najpowszechniej stosowanych ziół. Znajduje on zastosowanie zarówno w kulinariach, jak również w dietetyce i lecznictwie, za sprawą jego cennych i niezastąpionych właściwości.

Kminek - działanie, właściwości, zastosowanie

sxc.hu

Głównym elementem wykorzystywanym w kminku są jego nasiona. Mają one lekko palący, korzenny smak; posiadają tłusty olej, flawonoidy, cukry, związki białkowe, sole mineralne, kwasy organiczne i inne. Jego zastosowanie ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Kminek przede wszystkim zapobiega wzdęciom, ułatwia trawienie, niweluje skurcze żółądkowo-jelitowe, hamuje rozwój niektórych bakterii. Wykazuje również działanie moczopędne, wiatropędne oraz pobudza produkcję mleka u karmiących matek.

Ponadto powszechnie stosuje się kminek w postaci kropli lub naparu w profilaktyce wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zaburzeniach pracy wątroby, problemach z trawieniem oraz przy wzdęciach i uczuciu pełności żołądka. Dodatkowo znosi on nadmierną fermentację jelitową oraz zabija świerzbowce i niektóre robaki oraz bakterie jelitowe. Właściwości te wykorzystuje się nie tylko u dorosłych, gdyż kminek pozwala na usunięcie problemów trawiennych u dzieci, a nawet u niemowląt, którym podaje się słynną herbatkę z kminku. Wprowadzenie tego zioła do codziennej diety powoduje zniesienie uczucia skurczu żołądka oraz złagodzenie dolegliwości związanych z występowaniem kolki. Dzieje się tak za sprawą jego bezpośredniego działania na mięśnie jelit.

Spożywanie wywaru z kminku lub także samych jego nasion przyczynia się do odświeżenia oddechu, poprawy apetytu oraz pomaga złagodzić skurcze menstruacyjne u kobiet. Kminek wykazuje również działanie wykrztuśne - jest składnikiem leków na zapalenie oskrzeli czy kaszel.

Dzięki swoim doskonałym właściwościom i zbawiennemu wpływowi na nasz układ trawienny, kminek wykorzystywany jest bardzo często jako niezwykle popularna przyprawa. Stosuje się go głównie do tych dań, które znacznie mogą obciążyć nasz żołądek: tłustych, ciężkostrawnych oraz smażonych. Dodaje się go więc do czerwonych mięs, kiszonej kapusty, surówek, ćwikły, pieczywa, zup, owoców morza czy słodkich wypieków.

Lubicie kminek? Do czego go stosujecie?

OCENA
4.60
OCEŃ PORADĘ
Koper włoski - działanie, właściwości, zastosowanie

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 15:25:59

Pieprz zielony - właściwości, zastosowanie

Pieprz zielony - właściwości, zastosowanie

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 15:51:08

Jakie przyprawy do buraczków?

Jakie przyprawy do buraczków?

Jolanta Chabik / 2011-12-02 12:02:51

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 15:17:21