Mięta - działanie, właściwości, zastosowanie

Przyprawy     dodano 2015-10-29
ocena

Bezcenne działanie mięty pieprzowej znane było już w starożytności, gdzie z powodzeniem wykorzystywana była w lecznictwie, medycynie, a w starożytnym Egipcie nawet do balsamowania zwłok. Swoje lecznicze właściwości mięta zawdzięcza zawartości lotnych olejków, kwasu askorbinowego, karotenu, rutyny, witamin C i A oraz takich pierwiastków, jak żelazo, wapń, potas czy magnez, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 Mięta - działanie, właściwości, zastosowanie

sxc.hu

Mięta pieprzowa wykazuje przede wszystkim silne działanie uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, dezynfekujące, lekko znieczulające, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych. Ponadto pobudza apetyt, działa bakteriobójczo i wykazuje właściwości przeciw pasożytnicze.

W domowych warunkach wykorzystywana jest najczęściej przy różnego rodzaju zaburzeniach żołądkowych, jak wiatry, wzdęcia, kolki jelitowe; przy nerwobólach, bezsenności oraz bólach stawów i mięśni. Niezwykle ważne są ostatnie doniesienia na temat skuteczności działania mięty w profilaktyce i łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego. Rozkurczowe działanie mięty jest szczególnie przydatne w łagodzeniu dolegliwości związanych z menstruacją.

Mięta pieprzowa wykorzystywana jest również w kosmetyce, przede wszystkim do wyrobu perfum; w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz tytoniowym, do aromatyzowania papierosów. Jest wykorzystywana do produkcji artykułów do pielęgnacji jamy ustnej, takich jak płyny do płukania czy pasty do zębów. Wykazuje ona bowiem działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i doskonale odświeża oddech.

W lecznictwie mięta wykorzystywana jest również do inhalacji górnych dróg oddechowych, udrażnia je bowiem, za sprawą właściwości rozrzedzających śluz i łagodzących ból gardła. Przy bólach głowy powszechnie stosuje się kompresy z naparów z mięty. Wykorzystuje się również wywar z mięty do przemywania owrzodzeń czy obrzęków skórnych.

Pomimo tak wielu zastosowań mięty, nie bez znaczenia pozostaje ona w kuchni, gdzie najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do sałatek, ryb, mięsnych farszów czy jako dodatek do twarogów, deserów oraz napojów, jako ich element lub dekoracja.

Lubicie miętę? Jak ją używacie w kuchni?

OCENA
3.67
OCEŃ PORADĘ
Liść laurowy - właściwości, działanie, zastosowanie

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Mi mama poleciła na skurcze żołądka po ćwiczeniach. Super działa!

~ Ania żona / 2016-02-11 09:44:38
oceń komentarz: (0) (0)

Polecamy

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 15:25:59

Pieprz zielony - właściwości, zastosowanie

Pieprz zielony - właściwości, zastosowanie

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 15:51:08

Jakie przyprawy do buraczków?

Jakie przyprawy do buraczków?

Jolanta Chabik / 2011-12-02 12:02:51

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 15:17:21