Oregano – właściwości, działanie, zastosowanie

Przyprawy     dodano 2015-08-24
ocena

Oregano jest bardzo popularną rośliną, powszechnie uprawianą w całej Europie oraz Azji. Naprawdę nazywa się lebiodka pospolita, a oregano to zwyczajowa nazwa tej rośliny. Należy do rodziny mięt i jest spokrewniona z majerankiem, stąd prawdopodobnie często nazywa się ją również dzikim majerankiem.

Oregano – właściwości, działanie, zastosowanie

sxc.hu

Oregano jest powszechnie stosowanym w kulinariach ziołem, najpopularniejsze jest w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie jest używane jako dodatek do pizz, pomidorów, omletów, owoców morza, makaronów, sałatek. Jest też nieodłącznym dodatkiem do warzyw, serów, zup, duszonych mięs, potraw z wołowiny, wieprzowiny, baraniny czy cielęciny. Należy jednak pamiętać, aby do gotowania dodawać go pod sam koniec. Stanowi podstawowy element popularnej mieszanki ziół prowansalskich. Oregano najczęściej łączone jest w potrawach z bazylią, majerankiem, tymiankiem i pieprzem.

Jednak nie jest to jedyne zastosowanie oregano. Jest powszechnie stosowane w lecznictwie, głównie w obszarze dolegliwości związanych z przewodem pokarmowym. Zioło to ma bowiem działanie przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne oraz odtruwające cały organizm. Przygotowywany z oregano napar stosowany jest bardzo często w leczeniu dolegliwości związanych z chorobą wrzodową jelit i dwunastnicy, niedoczynności wątroby oraz przy nadmiernej fermentacji jelit. Co więcej, stymuluje ono przepływ żółci i pomaga przy różnego rodzaju zatruciach pokarmowych.

Nieocenione jest również lecznicze działanie oregano w przebiegu chorób górnych i dolnych dróg oddechowych. Tak więc napary i inhalacje z dodatkiem oregano zalecane są w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym, w leczeniu kaszlu, zapalenia migdałków, oskrzeli oraz w przebiegu astmy. Działa ono bowiem dezynfekująco, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Ponadto powszechnie stosuje się oregano w walce z bólami różnego pochodzenia, głównie przy bólach głowy, zębów i stawów.

Oregano pomaga w walce z nadszarpniętymi nerwami, działa bowiem uspokajająco, wycisza i relaksuje. Może być podawany pod postacią naparów, inhalacji czy jako dodatek do gorących kąpieli. Działanie uspokajające uzyskiwane jest poprzez obniżanie przez oregano progu wrażliwości ośrodka nerwowego.

Jak często stosujecie w swojej kuchni oregano? Do czego go dodajecie?

OCENA
3.67
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 15:25:59

Przyprawy do barszczu czerwonego

Przyprawy do barszczu czerwonego

Redakcja / 2014-11-30 22:19:15

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Kardamon - właściwości, działanie, zastosowanie

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 15:17:21

Ocet balsamiczny - zastosowanie

Ocet balsamiczny - zastosowanie

Katarzyna Wyka / 2011-09-23 13:26:29