Przyprawy do awokado

Przyprawy    
ocena

Kremowe awokado świetnie nadaje się do sałatek i oczywiście jest głównym składnikiem guacamole. Dojrzały owoc jest jędrny, ale lekko ustępuje pod naciskiem. Można je wykorzystać w postaci gotowanej jednak najsmaczniejsze i najzdrowsze są na surowo. Ponieważ awokado jest dość neutralne w smaku, warto dobrze dobrać przyprawy, by móc cieszyć się znakomitymi potrawami zawierającymi te owoce.

Przyprawy do awokado

pixabay.com

1. Sok z cytryny lub limonki.

Nie tylko doprawia mdły miąższ owocu, ale również ochroni go przed ściemnieniem.

2. Czosnek.

Jeśli przygotowujesz z awokado dip, nie zapominaj o czosnku. Świetnie się połączą, a pasta nabierze wyrazistego smaku i aromatu.

3. Zioła.

Świeże zioła to wymarzone towarzystwo dla awokado. Mięta, bazylia czy kolendra, drobno posiekane, mogą stanowić świetne dopełnienie jego smaku. Pamiętaj tylko, że świeże zioła mają znacznie wyraźniejszy aromat i nie warto z nimi przesadzać.

4. Na ostro.

Dopraw guacamole płatkami chili lub jalapeno – ostre smaki znajdą w awokado wiernego sprzymierzeńca.

A co Ty dodajesz do guacamole? Jak jesz awokado?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =