1. Bób z masłem i koprem.

Po pierwsze możesz łodygi kopru dodać do gotowania. Charakterystyczny zapach bobu będzie wtedy mniej intensywny. Po wyłuskaniu ziaren wymieszaj je z łyżką masła i garścią posiekanego koperku – pyszny efekt gwarantowany! Możesz też tak doprawiony bób połączyć z pęczakiem i podsmażonym na maśle porem i podać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.

2. Bób z oliwą i czosnkiem.

Z bobu możesz przyrządzić pyszną pastę, miksując obrane ze skórek, ugotowane ziarna i doprawiając oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Taka pasta doskonale zastąpi pasztet mięsny i będzie pysznie smakować na chlebie, zwłaszcza z towarzyszeniem małosolnego ogórka.

3. Bób z rozmarynem.

Po obgotowaniu obierz bób, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Tak przygotowany bób świetnie nada się do sałatki lub jako dodatek do duszonego mięsa.

4. Bób curry.

Ugotowany bób możesz zmiksować na pastę z dodatkiem oliwy, curry, bazylii, soli i pieprzu. Powstanie smarowidło o wschodnim posmaku, mogące konkurować z niezwykle popularnym hummusem.

5. Bób chili.

Pasta z bobu będzie pikantna, jeśli dodasz do niej czosnek i płatki chili. Pamiętaj o soli i zostaw pastę do przegryzienia. Dla uzyskania pożądanej konsystencji dodaj odpowiednią ilość oliwy.

Lubisz bób? Jak go przyrządzasz?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPrzyprawy do bigosu
Następny artykułPrzyprawy do boczniaków

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here