1. Bób z masłem i koprem.
Po pierwsze możesz łodygi kopru dodać do gotowania. Charakterystyczny zapach bobu będzie wtedy mniej intensywny. Po wyłuskaniu ziaren wymieszaj je z łyżką masła i garścią posiekanego koperku – pyszny efekt gwarantowany! Możesz też tak doprawiony bób połączyć z pęczakiem i podsmażonym na maśle porem i podać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
2. Bób z oliwą i czosnkiem.
Z bobu możesz przyrządzić pyszną pastę, miksując obrane ze skórek, ugotowane ziarna i doprawiając oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Taka pasta doskonale zastąpi pasztet mięsny i będzie pysznie smakować na chlebie, zwłaszcza z towarzyszeniem małosolnego ogórka.
3. Bób z rozmarynem.
Po obgotowaniu obierz bób, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Tak przygotowany bób świetnie nada się do sałatki lub jako dodatek do duszonego mięsa.
4. Bób curry.
Ugotowany bób możesz zmiksować na pastę z dodatkiem oliwy, curry, bazylii, soli i pieprzu. Powstanie smarowidło o wschodnim posmaku, mogące konkurować z niezwykle popularnym hummusem.
5. Bób chili.
Pasta z bobu będzie pikantna, jeśli dodasz do niej czosnek i płatki chili. Pamiętaj o soli i zostaw pastę do przegryzienia. Dla uzyskania pożądanej konsystencji dodaj odpowiednią ilość oliwy.
Lubisz bób? Jak go przyrządzasz?