1. Majeranek, czosnek, ostra papryka.

Taki zestaw przypraw przyda Ci się, jeśli zechcesz przyrządzić zupę zwaną flaczkami z boczniaków. Grzyby musisz pokroić w paseczki i podsmażyć, a następnie ugotować w bulionie warzywnym i doprawić czosnkiem, majerankiem i papryką – możesz dodać też soli i pieprzu. Są to typowe dodatki do klasycznych flaków, więc zupa może z powodzeniem zastąpić wersję niewegetariańską. Założę się, że nie tylko jarosze chętnie po nią sięgną.

2. Boczniaki duszone.

Jeśli zdecydujesz się na uduszenie boczniaków, nie zapomnij, by je najpierw obsmażyć na maśle klarowanym, które znakomicie wyciąga i podkreśla smak każdych grzybów. Aby smacznie je doprawić, dodaj sól, biały pieprz i podsmażoną cebulkę. Sos zagęść kwaśną śmietaną, a podając potrawę, posyp ją posiekaną pietruszką.

3. Boczniaki smażone w panierce.

Do smażenia wystarczy oprószyć je solą i pieprzem, po czym opanierować jak kotlety.

4. Boczniaki smażone bez panierki.

Można je na noc zamarynować w sosie imbirowym lub sojowym i później usmażyć na oliwie. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu pysznie zagrają główną rolę w rozmaitych sałatkach.

A z czym Ty podajesz boczniaki?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPrzyprawy do bobu
Następny artykułPrzyprawy do buraków

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here