1. Kminek.
Ziarna kminku mają charakterystyczny zapach i lekko orzechowy smak. Oprócz tego, że pasują do pieczywa, świetnie nadają się do wszystkich warzyw kapustnych, a jednym z nich jest właśnie brokuł. Kminek możesz dodać do zup, sosów czy warzyw zasmażanych, w których wiodącą rolę ma brokuł.
2. Koperek.
Koperek dodaje warzywom kapustnym świeżego smaku i aromatu. Świetnie pasuje do śmietanowych i serowych sosów do brokułów. Nadaje się też do zapiekanek i zup.
3. Mięta.
Wbrew pozorom także mięta może być ciekawym dodatkiem do brokułów. Spróbuj dodać jej do zupy z tego warzywa, fajnie też sprawdzi się w sosach i pastach. Nada świeży, letni posmak również sałatkom.
4. Oregano.
Choć brokuły nie kojarzą się zwykle z oregano, to jednak można je spotkać i w takiej konfiguracji smaków i aromatów. Przeważnie ma to miejsce na pizzy lub w zapiekankach.
5. Curry.
Choć może się to wydać ekstrawaganckim pomysłem, brokuł znakomicie dogaduje się z curry. Możesz przyrządzić taki sos do brokuła i podać z ryżem albo połączyć oba smaki w sałatce czy zapiekance.
6. Imbir.
Krem z brokułów doprawiony imbirem na pewno zawojuje twoich stołowników, zwłaszcza zimą, gdy pikantne i rozgrzewające właściwości tej przyprawy są nie do przecenienia. Najlepiej używać imbiru świeżego, ale jeśli to niemożliwe – możesz posiłkować się także formą suszoną.
7. Czosnek.
Bez pikantnego czosnku o wyrazistym zapachu ciężko jest wyobrazić sobie zupę-krem z brokuła, ale także zapiekanki, sałatki czy sosy z udziałem tej przyprawy znacząco zyskają na smaku i głębi.
A jak Ty przyprawiasz brokuły?
słonecznik czosnek ser feta