1. Liście laurowe.

Mają gorzkawy smak i wspaniały aromat. Doskonale podkreślają smak mięsa i świetnie komponują się z zielem angielskim. Jeśli liście pokruszysz, uwolnią się olejki eteryczne, które zintensyfikują aromat przyprawy.

2. Ziele angielskie.

Po angielsku nazywane jest allspice (wszystkie przyprawy), bo faktycznie łączy w sobie jednocześnie aromat i smak goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, a nawet jałowca i pieprzu. Bez niego ciężko wyobrazić sobie zupę pomidorową i flaki właśnie.

3. Majeranek.

Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw w Polsce – bez niej nie smakują barszcze, nie ma tradycyjnego pieczonego kurczaka czy mielonych. I właśnie we flakach majeranek otrzymuje możliwość zaprezentowania całego swojego bukietu aromatów. Pamiętaj jednak, żeby dodać go do zupy pod koniec gotowania – jeśli będzie w niej za długo, może stać się gorzki.

4. Gałka muszkatołowa.

Najlepiej jest używać świeżej gałki, ponieważ ta mielona szybko wietrzeje. Musisz też pamiętać, że użyta w nadmiarze nie tylko zagłuszy smak i aromat potrawy, ale może okazać się szkodliwa. Zetrzyj nieco gałki na małej tarce, a przygotowywane flaki na pewno będą smakować godnie i tradycyjnie.

5. Ostra papryka.

Jeśli uważasz, że flaki są mdłe, musisz koniecznie spróbować podkręcić ich smak pieprzem i ostrą papryką właśnie. Staną się dzięki temu sycącą i rozgrzewającą zupą, aromatyczną i zdecydowanie wartą dokładki.

6. Imbir.

Choć imbiru nie zaliczamy odruchowo do klasycznych polskich przypraw, to jednak trzeba pamiętać, że dawna kuchnia polska wręcz kipiała od tego rodzaju składników. Imbir ma świeży, lekko cytrynowy aromat i intensywny, lekko ostry smak. Warto dodać go do flaków właśnie po to, by wzmóc nieco ich ostrość.

Co jeszcze dorzucasz do flaków?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPrzyprawy do frytek
Następny artykułNa co pomaga czosnek?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here