1. Sól.
Tak naprawdę możesz do galaretki dodać dowolne przyprawy, ale jeśli nie użyjesz soli, po prostu nie ma szans być smaczna. Użyj soli morskiej lub bogatej w minerały różowej soli himalajskiej – smak będzie podobny, ale wartość odżywcza potrawy znacząco się poprawi.
2. Pieprz.
Czarny pieprz dodaj do gotowanego wywaru w postaci całych ziaren, a po przecedzeniu galarety solidnie ją popieprz. To jeden z jej znaków rozpoznawczych – korzenny aromat i piekący smak świeżo zmielonego pieprzu.
3. Liść laurowy.
Znakomicie podkreśla smak wywarów mięsnych… a czym innym jest galareta? Ma ciepły, wyrazisty zapach i gorzkawy smak. Jeśli pokruszysz liść przed dodaniem go to potrawy, uwolni znacznie więcej zapachu, a galaretka będzie intensywniejsza.
4. Ziele angielskie.
Nie bez powodu po angielsku nazywane jest allspice – łączy bowiem w sobie aromat imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, jałowca, a nawet pieprzu. Doskonale pasuje do mięsnych wywarów i pysznie komponuje z liśćmi laurowymi.
5. Czosnek.
Wydaje się nieodłączną przyprawą do mięsnych galaretek. Jego mocny zapach potrafi jednak zagłuszyć aromat pozostałych przypraw, więc dozuj go z wyczuciem. Aby wykorzystać jego moc, smak i zapach, zamiast wyciskać go przez praskę, rozetrzyj ząbek dokładnie z odrobiną soli. Wchłonie ona sok z czosnku i w ten sposób nie uronisz ani kropli.
A jakie przyprawy Ty dodajesz do zimnych nóżek?