Przyprawy do gęsi

Przyprawy    
ocena

Gęś, tradycyjnie podawana w Polsce na świętego Marcina, czyli 11 listopada, to mięso tak zwane dzikie, zdrowsze i mniej uczulające od popularnych mięs. Warto ją jadać, bo aż kipi od białka i żelaza, ale jak sprawić, by była naprawdę pyszna?

Przyprawy do gęsi

fotolia.com

1. Sól.

Sól morska nada się znakomicie, jest bogata w jod i przez to zdrowsza. Możesz rozetrzeć ją z rozgniecionym czosnkiem i taką pastą natrzeć gęś.

2. Majeranek.

Majeranek, kuzyn oregano, jest jednym z najbardziej w Polsce rozpowszechnionych ziół. Trafia do potraw mięsnych, rybnych, z roślin strączkowych, zup, sosów. Świetnie dopełni smak mięsa gęsi i stworzy pyszny duet z czosnkiem, do którego doskonale pasuje.

3. Czosnek.

Czosnek świetnie nadaje się do gęsi, podnosi smak i aromat potrawy z tego mięsa. Nadaje się do nacierania mięsa, do marynat i sosów. Możesz też pokroić ząbki w plasterki i obłożyć nimi mięso przed pieczeniem.

4. Tymianek.

Jeśli zamierzasz przygotowywać gęś z jabłkami, to właśnie świeży aromat tymianku może wydobyć z potrawy wszystko to, co najlepsze. Koniecznie posyp gęś ziołami również od środka.

5. Goździki.

Nabij nimi jabłka, z którymi będziesz piec gęś. Ciepły, korzenny zapach przyprawy, kojarzący się z Bożym Narodzeniem, sprawi, że tak przyrządzona gęś będzie pyszna i pachnąca.

A jak Ty przyrządzasz gęś?

OCENA
1.67
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =