1. Liście laurowe.

Mają lekko gorzki smak i intensywny aromat. Kiedy je pokruszysz, oddadzą go potrawie jeszcze więcej. Wzmagają smak mięsa i roślin strączkowych.

2. Ziele angielskie.

Po angielsku nazywa się allspice (wszystkie przyprawy) i faktycznie łączy w sobie aromaty goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, a nawet jałowca i pieprzu. Świetnie nadaje się do zup, zwłaszcza takich jak grochówka.

3. Majeranek.

W jego towarzystwie zyskuje każda potrawa zawierająca rośliny strączkowe. Nie tylko podkreśla ich smak, ale też zwiększa wydzielanie żółci, co sprawia, że dania te stają się lżej strawne. Dodawaj go zawsze pod koniec gotowania, ponieważ może stać się gorzki, jeśli zbyt długo będzie w garnku.

4. Cząber.

Jedna z najstarszych przypraw w polskiej kuchni, służył zamiast pieprzu ze względu na swój lekko pieprzny smak. Świetnie podkreśla smak roślin strączkowych.

5. Czosnek.

Świeży, intensywny smak czosnku pysznie komponuje się z majerankiem i grochem. Aby wykorzystać w pełni tę przyprawę, nie wyciskaj ząbków przez praskę, ale ugnieć lub rozetrzyj je z solą. Wchłonie ona cały sok i nie zmarnuje się ani odrobina aromatu.

6. Sól i pieprz.

Grochówka musi być solidnie posolona i pieprzna – zbyt łagodna może okazać się po prostu mdła.

A jaki jest Twój sposób na pyszną grochówkę?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here