1. Goździki.
Mają wspaniały zapach, kojarzący się z szarlotką, kompotem z jabłek i wszelkimi pysznościami przygotowywanymi jesienią i zimą. Ich ciepły, aromatyczny i ostry zapach i słodko-gorzkawy smak uwalnia się po podgrzaniu, więc to właśnie gorące wino czy piwo pozwolą Ci odczuć pełnię ich bukietu.
2. Cynamon.
Może być w postaci całej laski lub zmielony. Ma intensywny zapach i piekący, rozgrzewający smak.
3. Imbir.
Najlepiej świeży, ale może być też mielony – nadaje grzańcowi nie tylko lekko pikantnego posmaku, ale też cytrynowego aromatu.
4. Gałka muszkatołowa.
Jej słodkawo-orzechowy zapach i lekko pikantny posmak dodadzą atrakcyjności grzańcowi i sprawią, że jego smak na dłużej pozostanie w ustach. Jednak pamiętaj, by gałkę kupować w całości i trzymać w szczelnym pojemniku, bo mielona szybko traci swoje właściwości.
5. Miód.
Warto dodawać go do grzańca, ale tylko wtedy, gdy nie będziesz podgrzewać go powyżej 40 stopni, ponieważ w wyższej temperaturze traci swoje zalety i staje się po prostu mieszaniną cukrów.
6. Skórka pomarańczowa.
Dokładnie umyj pomarańczę, a następnie za pomocą drobnej tarki zetrzyj cienką warstwę skórki. Pycha.
7. Kardamon.
Jego ostry, ciepły smak i lekko kamforowy czy cytrusowy zapach sprawią, że grzaniec będzie wyjątkowo wyrazisty. Kardamon kojarzy się ze świętami i z piernikiem, więc jest nieodzownym składnikiem świątecznego grzańca. Dodaj go w postaci całych ziaren, a później wyjmij.
8. Wanilia.
Wanilia, a konkretnie ziarenka z wnętrza strąka, mają bogaty, słodki zapach – i chętnie oddają go potrawom i napojom.
Lubisz grzaniec? Z czym go pijesz?