1. Słodka i ostra papryka.
Bez nich nie ma gulaszu – w końcu jego rodowód jest węgierski i ognisty. Paprykę przed dodaniem do sosu należy podsmażyć na odrobinie oliwy, aż zmieni lekko kolor. Nabiera wtedy smaku bardziej wyrazistego i wytrawnego.
2. Czosnek.
Czosnek nie tylko doskonale pogłębia smak dań mięsnych i dodaje im pikanterii, ale też pysznie komponuje się z pozostałymi przyprawami do gulaszu. Przed dodaniem go do sosu możesz rozetrzeć go z odrobiną soli, zamiast klasycznie wyciskać przez praskę – sól dokładnie wchłonie sok z rozgniecionych ząbków i pozwoli zachować pełnię smaku i aromatu.
3. Gałka muszkatołowa.
Jej ciepły aromat i słodkawo-orzechowy smak zmieniają zwykły gulasz w danie naprawdę wyjątkowe. Musisz tylko pamiętać, że po zmieleniu błyskawicznie traci ona swoje właściwości, więc kupuj gałkę w całości i przechowuj w szczelnym słoiczku. Wystarczy zetrzeć kawałek gałki na drobnej tarce, a Twój gulasz natychmiast zyska na smaku i aromacie.
4. Kminek.
Świetnie pasuje do bardzo wielu dań z kapusty, ale też mięsnych. Ma delikatny, lekko anyżkowy zapach i odrobinę piekący smak. W gulaszu jest wyraźnie wyczuwalny, daje ciekawy posmak i wzmaga intensywność sosu.
5. Tymianek.
Jedno z najwspanialszych ziół kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i węgierskiej. Ma lekko ostry, ciepły aromat i ostry smak. Jego drobne listki zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej mają bardzo intensywny zapach. Dobrze komponuje się z pietruszką, majerankiem, czosnkiem czy liściem laurowym.
6. Liść laurowy.
Ma ostry smak i ciepły, intensywny aromat. Jeśli pokruszysz liść, odda jeszcze więcej zapachu. Bez tej przyprawy ciężko sobie wyobrazić duszone dania mięsne, ponieważ doskonale podkreśla naturalny smak mięsa i dodaje sosowi fantastycznego zapachu.
7. Kozieradka.
Kozieradka pochodzi z Azji, ale mimo to bardzo dobrze nadaje się właśnie do gulaszu. Ma mocny, intensywny, trochę cierpki zapach i słodkawo-gorzki smak. Przed użyciem kozieradki podpraż ją nieco na patelni, by uwolniła jak najwięcej zapachu.
Masz pomysł na to, co jeszcze dodać do gulaszu?