Przyprawy do łososia

Przyprawy    
ocena

Łosoś jest – jak na rybę – bardzo wyrazisty w smaku. To ryba, którą można przygotować na bardzo wiele sposobów, jednak niezależnie od tego, jak podamy łososia, zawsze należy go posolić, obsypać pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym, ziołowym lub kolorowym oraz dodać do niego cytrynę.

Przyprawy do łososia

photoxpress.com

Łososia można obsypać pieprzem ziarnistym, świetny będzie czerwony – przyprawa wnika w mięso ryby i nadaje mu charakterystyczny aromat i smak. Dobór reszty przypraw zależy od tego, jaką potrawę z łososia przygotowujemy. Można do łososia dodać ziół. Łosoś z ziołami prowansalskimi komponuje się bardzo dobrze, jeszcze lepiej z tymiankiem solo lub z tymiankiem przełamanym rozmarynem. Łosoś do tego stopnia lubi zioła, że częstym sposobem jego podania jest podanie łososia w sosie bazyliowym, oczywiście przełamanym czosnkiem. Świetnie do łososia pasuje właśnie czosnek, poza nim koperek, natka pietruszki, szpinak.

Idealny dodatek, który nada rybie orientalnego charakteru, to korzenne przyprawy, np. imbir i kardamon, kolendra. W takim zestawieniu możemy pozwolić sobie na dodanie curry bądź kurkumy, a nawet pikantnych indyjskich przypraw. Łosoś świetnie współgra ze słonymi dodatkami takimi jak oliwki lub kapary. Nieźle z suszonymi pomidorami. Ciekawe zostawienia tworzy podany z soczewicą lub ciecierzycą.

Jeszcze ciekawsze jest podanie łososia w sosie teriyaki. A zupełnie niecodzienne i niespodziewane – w sosie BBQ lub w sosie na bazie bourbonu. Te ostatnie są typowymi dodatkami do łososia z grilla. Łosoś będzie świetny również na nieco kwaśno, kiedy obok cytryny podamy go z kwaskowatym sosem typu vinegrette.

Łososia zawsze róbmy na oliwie z oliwek lub na maśle, kiepsko znosi towarzystwo oleju czy innych tłuszczy.

Jak najczęściej doprawiacie łososia? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =