Przyprawy do szpinaku

Przyprawy    
ocena

Surowy czy przetworzony, na gorąco czy na zimno – szpinak zawsze ma wyczuwalny, wyrazisty smak, popularny w regionalnych kuchniach całego świata. I choć jego zdrowotna wartość jest nieco przesadzona, to jednak warto włączać go do diety, ma bowiem niewiele kalorii przy jednoczesnej sporej zawartości składników mineralnych i witamin. Dobre doprawienie szpinaku sprawi, że stanie się on jednym z ulubionych warzyw w twoim domu.

Przyprawy do szpinaku

www.pixabay.com

1. Zioła.

Szpinak doskonale smakuje doprawiony ziołami, świeżymi lub suszonymi. Jeśli do rozmrożonego i podduszonego szpinaku dodasz jajka, mleko i tarty ser, możesz śmiało sięgnąć po majeranek, tymianek, szałwię czy oregano – powstanie aromatyczny, intensywny w smaku omlet, którego odtąd będą się domagać Twoi domownicy. Do szpinaku pasuje również zielona pietruszka, bazylia i rozmaryn – wystarczy drobno je posiekać i dodać do potrawy pod koniec duszenia, a sałatka z surowego młodego szpinaku znacznie zyska na smaku po dodaniu porwanych liści bazylii.

2. Przyprawy korzenne.

Szpinak szczególnie ciekawie prezentuje się z dodatkiem curry. Podduś go lekko na oleju lub maśle klarowanym i dodaj przyprawę curry w postaci proszku lub pasty. Jeśli lubisz pikantne jedzenie, nie wahaj się przed doprawieniem zapiekanek czy innych potraw zawierających szpinak pieprzem kajeńskim, płatkami chili czy po prostu ostrą papryką. Jedną z klasycznych przypraw do tej jarzyny jest gałka muszkatołowa, najlepiej świeżo starta. Dodaje przyjemnego, orzechowego posmaku, świetnie sprawdza się zwłaszcza w potrawach zawierających jajka.

3. Vinaigrette.

Młode liście szpinaku (w sprzedaży także jako szpinak „baby”) doskonale nadają się na sałatkę. Można je podać z truskawkami, buraczkami, awokado czy serem i skropić dobrze skomponowanym vinaigrettem – kwaśnym od cytryny, słodkim od miodu i pieprzno-słonym.

4. Czosnek.

Najwierniejszym towarzyszem kulinarnej podróży szpinaku jest jego zaufany druh czosnek. Wystarczy dodać go do duszenia, dobrze posolić, całość podprawić śmietaną i sos ze szpinaku jest gotowy.

A jak Ty go doprawiasz? Podziel się swoimi receptami na pyszy szpinak!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =