1. Czosnek.

Możesz użyć czosnku świeżego, pokrojonego w plasterki lub wyciśniętego. Doskonale sprawdzi się też czosnek suszony, w postaci płatków lub granulek. Puree ziemniaczane nie będzie już nigdy takie jak przedtem.

2. Majeranek, tymianek, cząber.

Zioła tradycyjnie kojarzone z mięsem przeważnie pysznie doprawiają i ziemniaki. Jeśli zamierzasz piec ziemniaki, natknij je w grzebyk i posyp ziołami, połóż też na nich odrobinę masła klarowanego. Jeśli jednak chcesz je smażyć, istnieje zagrożenie, że zioła się spalą – dlatego zaczekaj do końca smażenia, posyp przyprawami i zamieszaj by je dokładnie rozprowadzić.

3. Kminek.

Doskonale pasuje do ziemniaków. Jego ciepły, lekko anyżkowy smak i zapach znakomicie podkreślają zalety zrumienionych ziemniaków. Dodaj go do frytek, puree lub ziemniaków pieczonych.

4. Smażona cebulka.

Jeśli zamierzasz podać ugotowane ziemniaki bez ich tłuczenia, dokładnie je odparuj, po czym dodaj do nich podsmażoną na złoto na oleju cebulę i wymieszaj, podrzucając. Możesz też dodać je przed tłuczeniem i zrobić pyszne, cebulowe puree.

5. Gotowe mieszanki przypraw.

Bardzo ciekawy efekt uzyskasz, stosując do ziemniaków za’tar – mieszankę soli, sezamu, tymianku i oregano. Nada ona kartoflom, zwłaszcza tłuczonym, przyjemnego, słonawo-orzechowego posmaku. Także gomasio, sól sezamowa, może być niezwykłym, choć pysznym dodatkiem.

A czym Ty przyprawiasz ziemniaki?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNa co pomaga czosnek?
Następny artykułPrzyprawy do gulaszu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here