Przyprawy do żurku

Przyprawy    
ocena

Żurek to tradycyjna polska zupa przyrządzana z zakwasu żytniego na bulionie lub na wywarze z kiełbasy. Aby nabrała należytego aromatu, należy pamiętać o zestawie podstawowych przypraw odpowiedzialnych za charakterystyczne właściwości żurku.

Przyprawy do żurku

fotolia.com

1. Majeranek.

Majeranek jest w Polsce bardzo popularny. Używa się go do dań mięsnych, rybnych, zup czy sosów. W przypadku żurku doskonale dopełni smak mięsa i będzie dobrze współgrał z czosnkiem. Bez majeranku żurek nie będzie udany.

2. Liść laurowy.

Liść wawrzynu (lauru) ma piękny zapach i dość nieprzyjemny, ostro-gorzki smak. Ponieważ jednak ten ostatni nie przechodzi do gotowanej potrawy, możemy bez pbaw wrzucić do zupy kilka listków. Ponieważ żurek najczęściej przygotowywany jest z mięsem lub kiełbasą, liść laurowy świetnie uzupełni, a także wzmocni ich smak.

3. Pieprz.

Czarny pieprz podkreśli kwaśny smak żurku i wzmocni aromat. Poza tym pieprz wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i obniża ciśnienie krwi, więc to samo zdrowie.

4. Czosnek.

Charakterystyczny smak i zapach czosnku pasują do żurku jak ulał. Jeśli samodzielnie zamierzasz przygotować zakwas na żur, dorzuć do niego kilka ząbków. Taki ukwaszony czosnek jest bardzo smaczny, traci swój ostry smak i później możesz wykorzystać go do sałatki. Część gotowych zakwasów zawiera już czosnek, więc upewnij się, jak jest w Twoim przypadku, zanim zaczniesz doprawiać.

5. Sól.

Najlepiej użyj soli morskiej, która zawiera jod i inne minerały.

Co jeszcze warto dodać do żurku? Podziel się swoją wiedzą!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =