Autor
Inne porady tego autora
Czym przyprawić rosół?
Czym doprawić bigos?
W tym dziale
Jak mieszać mieszanki ziołowe?
Cynamon - właściwości
Szafran - działanie, właściwości, zastosowanie
Czosnek - działanie, właściwości, zastosowanie
Gałka muszkatołowa - działanie, właściwości, zastosowanie
Kminek - działanie, właściwości, zastosowanie
Zioła prowansalskie to z grubsza rzecz biorąc mieszanina ziół, zarówno typowych dla Francji, jak i dla Włoch. Ich połączenie daje w efekcie złożony, przyjemny smak i aromat.
sxc.hu
Mieszanka ta nadaje się do przyprawiania wielu potraw, takich jak mięsa, sosy i zupy, jednak najdoskonalej pasuje do drobiu. Choć w sklepach dostępne są gotowe mieszanki, to jednak nie ma to jak domowa mieszanka, przygotowywana samodzielnie i zużywana, zanim zdąży zwietrzeć.
Będzie potrzebne:
2 łyżki suszonego cząbru,
2 łyżki suszonego rozmarynu,
2 łyżki suszonego tymianku,
2 łyżki suszonego oregano,
2 łyżki suszonej bazylii,
2 łyżki suszonego majeranku,
2 łyżki suszonego kminku.
2 łyżki suszonego rozmarynu,
2 łyżki suszonego tymianku,
2 łyżki suszonego oregano,
2 łyżki suszonej bazylii,
2 łyżki suszonego majeranku,
2 łyżki suszonego kminku.
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki. Zioła przechowuj w szczelnym, najlepiej szklanym pojemniku.
Do czego używacie ziół prowansalskich?