Czerwona herbata, a dokładnie jej odmiana Pu-erh, jest zachwalana jako środek wspomagający odchudzanie. Jest w tym trochę prawdy, gdyż w jej składzie znajdujemy polifenole, które są związkami chemicznymi odpowiadającymi za regulację trawienia, przeciwdziałają nowotworom jak również przyspieszają procesy metaboliczne. Jeśli będziemy więc stosować dietę oraz pić czerwoną herbatę po większych posiłkach to może ona wspomóc proces odchudzania.
Plantacje czerwonej herbaty znajdują się w Tajlandii oraz Chinach, gdzie znana jest od wieków. Herbata, podobnie jak wino, musi odleżeć jakiś czas aby nabrała szlachetnego smaku oraz aromatu. Najcenniejsze jej odmiany muszą dojrzewać nawet do 60 lat aż nabiorą odpowiednich walorów.
Skład czerwonej herbaty:
– witamina C
– związki mineralne: cynk, wapń, selen, magnez
– niewielka ilość kofeiny (5 jej filiżanek równa się jednej kawy)
Lecznicza moc czerwonej herbaty sprowadza się do tego, iż:
– wspaniale usuwa z organizmu wszelkie toksyny
– warto ją pić następnego dnia po nadużyciu alkoholu gdyż polepsza pracę wątroby (francuscy badacze udowodnili spadek ilości alkoholu we krwi o 0,4 promila)
– zbawiennie wpływa na huśtawki nastrojów
– polepsza przepływ krwi
– zwiększa odporność organizmu
Uwaga!
Jak parzyć herbatę? Herbata, źle zaparzona może utracić większość swoich odżywczych właściwości. Co więcej nawet słodzenie jej cukrem może źle wpłynąć na jej ostateczny smak i aromat… Czas pozostawienia liści we wrzątku powinien ograniczać się do 5 minut. Najlepiej parzyć ja w specjalnym czajniczku, pokaźnych rozmiarów, aby liście się zmieściły i mogły swobodnie w nim pływać, uwalniając swoje wartości. A woda powinna mieć nie więcej niż 90oC. Jeśli będzie właściwie zaparzona to na jej powierzchni ukaże się pianka. Napój jest gotowy do wypicia zaraz po zaparzeniu.
Pijacie czerwoną herbatę? Czy odczuwacie jej specjalne właściwości?