Smak, aromat, a przede wszystkim obecność teobrominy, flawonoidów, kofeiny fenyloetylaminy i magnezu sprawia, że po zjedzeniu kawałka czekolady czujemy się zrelaksowani, odstresowani i pobudzeni. Dlatego też w jesienne i zimowe wieczory, kiedy brakuje nam słońca i kolorów lata, warto spędzić chwilkę na przygotowaniu ciepłego czekoladowego napoju, by poprawić sobie nastrój i dostarczyć energii do działania. Do przyrządzenia szklanki gorącej czekolady
3/4 szkl. mleka,
60 ml słodkiej śmietany (30 – 36%),
30 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
1 łyżeczka cukru.
Mleko i śmietanę wlać do rondelka. Powoli, na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę oraz cukier. Dobrze rozmieszać i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Przelać do kubka, podawać.
Smacznym dodatkiem do gorącej czekolady jest szczypta cynamonu lub kawałek cynamonu zagotowany razem z mlekiem i śmietaną, wyjęty przed dodaniem kawałków czekolady.
Do wykonania szklanki gorącej czekolady w wersji dla dorosłych
1/2 szklanki mleka,
60 ml słodkiej śmietany 36%,
1 żółtko,
30 g gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka cukru pudru,
50 ml wódki.
Po zagotowaniu mleko zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i dobrze wymieszać, podgrzewając aż do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia i dolać alkohol ciągle mieszając. Mocno zagrzać, ale nie gotować. Ponownie zdjąć z ognia. Żółtko ubić ze śmietanką i cukrem. Dodać do gorącej czekolady znowu mieszając. Przelać do filiżanek.
Znacie inny przepis na gorącą czekoladę? Podzielcie się nim w komentarzu.