Jaka woda najlepsza?

Napoje     dodano 2016-09-19
ocena

Picie wody jest bardzo zdrowym nawykiem, propagowanym w licznych kampaniach społecznych. Czy jednak wiemy, jaką wodę powinniśmy pić, i czy wszystkie są takie same?

Jaka woda najlepsza?

www.sxc.hu

Na rynku spożywczym dostępnych jest duża ilość wód pitnych. Różnią się one nie tylko ceną i smakiem. Okazuje się, że pomiędzy poszczególnymi rodzajami wód butelkowanych, znajdziemy znaczne różnice między składem chemicznym danych produktów. Asortyment wód jest ogromny. Możemy zaopatrzyć się w wodę gazowaną, lekko gazowaną, niegazowaną, wysoko zmineralizowaną, czy źródlaną. Czym one różnią się od tej, która płynie w naszych kranach?

Woda mineralna naturalna, powinna pochodzić z podziemnego, izolowanego geologicznie od zanieczyszczeń zewnętrznych źródła. Dodatkowo musi mieć potwierdzony korzystny dla zdrowia skład chemiczny. Rozlewnia wydobywająca wodę, musi zachować bardzo wysoką sterylność procesów produkcyjnych, dzięki czemu fabrycznie butelkowaną wodę źródlaną można przechowywać aż przez rok. Naturalna woda mineralna zawiera dużo składników mineralnych. Doskonale nadaje się dla osób uprawiających sport, gasi pragnienie, orzeźwia, a także dodaje energii.

Woda butelkowana, składem chemicznym nie różni się tej, którą mamy w kranie. Poprawione zostały jedynie jej walory smakowe. Nie posiada jednakże szczególnych właściwości i nie wyróżnia się zawartością unikalnych mikroelementów.

Woda źródlana pozyskiwana z naturalnych źródeł podziemnych jest pierwotnie czysta. W zależności od geologicznej lokalizacji, skład tego typu wód nieznacznie ulega zmianie. Najistotniejszą cechą wód źródlanych jest to, iż nie posiadają zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Dodatkowo nasycone są rozpuszczonymi solami, zawierają magnez, wapń i inne składniki. Niestety woda ze źródeł, w których występują nadmierne ilości azotanów i żelaza, nie nadaje się do picia. Należy pamiętać jednak o tym, że pijąc wyłącznie wodę źródlaną możemy wypłukać z organizmu cenne składniki mineralne.

Na rynku dostępna jest także woda stołowa otrzymywana jest w wyniku zmieszania wody podziemnej lub źródlanej, z naturalną wodą mineralną lub solami mineralnymi. Wybierając odpowiedni produkt, warto patrzeć na skład chemiczny umieszczony na etykiecie. Warto kupować wodę o większej zawartości magnezu i wapnia i mniejszej zawartości sodu. Ma ona wysokie walory smakowe oraz dodatni wpływ na organizm człowieka.

Jaką wodę pijecie najczęściej? Wypowiadajcie się w komentarzach.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Sok z żurawiny - przepis

Sok z żurawiny - przepis

Jolanta Chabik / 2011-12-02 13:02:21

Biała herbata - właściwości

Biała herbata - właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:54:41

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata – właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-29 10:41:00

Kawa mrożona, frappe - przepis

Kawa mrożona, frappe - przepis

Zbigniew Wawer / 2010-09-03 09:01:35