Co jednak zrobić podczas gorącego, letniego dnia gdy nie mamy ochoty na gorącą kawę, a potrzebujemy pobudzenia i orzeźwienia? Grecy świetnie poradzili sobie z tym problemem i wymyślili „frappe”, kawę mrożoną. Żeby się jej napić, nie musimy jednak jechać do Grecji. Przepis jest bardzo prosty, a niezbędne składniki dostępne są w każdym sklepie.
Do zrobienia kawy mrożonej
150 ml mleka,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej sproszkowanej lub specjalnej do frappe),
100 ml zimnej wody mineralnej,
ok. 8 kostek lodu,
2 łyżeczki cukru (jeśli słodzimy napój).
Uwaga!
Jeśli chcemy trochę urozmaicić frappe, można przelewając ją z shakera użyć sitka tak, by oddzielić lód, a w zamian dodać gałkę lodów waniliowych lub łyżeczkę likieru o ulubionym smaku.
Do przyrządzenia frappe będzie potrzebny nam shaker, ale jeśli nie mamy takiego w domu można w użyć jakiegoś innego szczelnie zamykanego pojemnika. Do shakera wsypujemy kawę rozpuszczalną (jeżeli nie mamy sproszkowanej lub specjalnej do frappe tylko w granulkach, warto wcześniej rozpuścić ją w 3 łyżkach gorącej wody). Następnie wrzucamy lód, wlewamy mleko i wodę oraz cukier do smaku, rozpuszczony wcześniej w odrobinie gorącej wody. Gdy już mamy wszystkie składniki w środku, zamykamy shaker i potrząsamy nim przez około minutę tak, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały, a kawa schłodziła i spieniła. Gotową mieszankę przelewamy do wysokiej szklanki, wkładamy słomkę i już możemy delektować się chłodną i orzeźwiającą frappe.
Znacie inne sposoby na przyrządzenie frappe? Podzielcie się nimi w komentarzach.