Kawa po grecku jest bardzo podobna do kawy po turecku. Również zaparza się ją w mosiężnym tygielku z długą rączką, a następnie rozlewa do małych naczynek, najczęściej czterech. Do jej zrobienia używamy bardzo drobno zmielonej kawy.
Aby zrobić kawę na sposób grecki, należy zachować proporcje kawy i cukru. Każdą porcję kawy należy wymieszać z taką samą ilością cukru i wlać odpowiednią ilość wody do tygielka, aby otrzymać żądaną liczbę małych porcji. Odpowiednia ilość wody oznacza odrobinę, dosłownie kilka kropel. Następnie należy postawić garnuszek na malutkim ogniu, zagotować wywar, nie mieszając, potem zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Po około minucie, dwóch znów należy postawić wywar na gazie i ponownie zagotować, napój tym razem powinien się spienić.
Gdy tak się stanie, trzeba go jeszcze zamieszać i już można zdjąć z palnika. To nie wszystko – po odczekanie minuty należy zagotować wywar po raz trzeci, a potem zebrać łyżką piankę i przełożyć do filiżanek, w których podamy kawę. Resztę wywaru w tygielku mieszamy i przelewamy do filiżanek, dopełniając je kawą. Dodajemy dodatkowo kilka kropel zimnej wody do każdej filiżanki – to sprawi, że fusy opadną na dno.
Innym sposobem jest podanie wody w szklaneczkach obok.
Kawa po grecku to napój spieniony i bardzo słodki. Jako dodatek, najlepsze będą ciastka lub owoce, np. pomarańcze, winogrona, mango. Do kawy po grecku pasuje alkohol – koniak, brandy, alkohole o greckim pochodzeniu.
Można zrobić kawę po grecku z mlekiem zamiast wody, jest wtedy znacznie delikatniejsza i nieco przypomina kakao. Z mlekiem, w polskich warunkach, grecka kawa często jest robiona z kawy rozpuszczalnej – kawa + cukier + kilka kropel mleka. Taki zestaw należy zagotować, a potem ucierać aż do spienienia.
Czy znacie inny przepis na tę kawę? Dajcie znać w komentarzu.