Kawa po irlandzku - przepis

Napoje    
ocena

Kawa jest współcześnie na bardzo popularnym, znanym i lubianym napojem. Ze względu na tak dużą popularność kawy i jej długą światową historię nie dziwi fakt, że istnieje tak wiele sposobów jej przyrządzania i podawania. Różnią się one w zależności od kultury, kraju pochodzenia oraz zwyczajów.

Kawa po irlandzku - przepis

flickr.com

Tak też jest w przypadku kawy po irlandzku. Legenda głosi, że po raz pierwszy kawa ta podawana była na pokładzie statków płynących przez Atlantyk i była serwowana zmarzniętym pasażerom. Jednak po raz pierwszy pojawiła się ona w menu słynnego baru Buena Vista w roku 1952. Choć jak w większości przypadków, nie wiadomo, ile prawdy tkwi w tych legendach, jednak jak zawsze musi być w nich choć ziarno prawdy, ponieważ współcześnie bar ten słynie z najsmaczniejszej i przyrządzanej w prawdziwie tradycyjny sposób, kawy po irlandzku, nazywanej zwykle Irish coffee.

Do przygotowania tradycyjnej kawy po irlandzku

Będzie potrzebne:

6 filiżanek świeżo parzonej kawy,
180 ml irlandzkiej whisky,
0,25 l litra bitej śmietany,
2 łyżki białego cukru,
6 łyżek cukru brązowego.

UWAGA!

Oryginalna kawa po irlandzku to kawa flambirowana. Cukier brązowy wysypuje się na patelnie i zalewa whiskey (lub innym alkoholem, najlepiej koniakiem), Następnie podpala się mieszaninę, aby alkohol wypalił się zostawiając swój smak, tak mieszankę doaje się do kawy.

Tradycyjną Irish Coffee podaje się w wysokich, wąskich szklankach na długiej nóżce. Należy wlać do nich Whisky, do każdej wlać filiżankę mocnej, świeżo parzonej kawy i posłodzić łyżką brązowego cukru. Następnie ubić na sztywno bitą śmietanę z dodatkiem białego cukru. Tak przygotowaną bitą śmietanę układać na kawie w każdej szklance. Nie mieszać.

Znacie inny przepis na kawę po irlandzku? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =