Kawa zbożowa - właściwości

Napoje     dodano 2016-08-25
ocena

Kawa zbożowa była w Polsce była przysmakiem osób wywodzących się z najniższych warstw społecznych. Wiązało się to z faktem, iż był on niezwykle tani i szeroko dostępny. Dotarła do nas z Prus na początku XIX wieku, a pierwsza fabryka została zbudowana we Włocławku.

Kawa zbożowa - właściwości

sxc.hu

Podobnie jak teraz, wytwarzana była ze zboża pomieszanego z cykorią, które po okresie przywożenia z Holandii zaczęto hodować poza miastem. Tradycyjnie kawa zbożowa powstaje z ziaren zbóż takich jak pszenica, jęczmień czy żyto. Dla poprawy walorów smakowych można spotkać się z dodawaniem do niej suszonych owoców a nawet kasztanów. Dawniej spotykana była tylko w formie proszku, obecnie dostępna jest również, w wygodnych do przygotowania, torebkach.

Właściwości kawy zbożowej:

1. Jest bogata w błonnik, który sprzyja obniżeniu ilości cholesterolu we krwi, ponadto sprzyja lepszej przemianie materii (pobudza pracę jelit).

2. Witamina B polepsza stan włosów oraz naszej skóry.

3. Magnez świetnie obniża poziom stresu i przywraca równowagę psychiczną, a nawet wzmacnia cały układ nerwowy, dlatego poleca się ją osobom znerwicowanym, żyjącym w ciągłym napięciu. Co ważne, kawa zbożowa jest niskokaloryczna, więc lepiej pić ją niż jeść, równie bogatą w magnez ale tuczącą, czekoladę.

4. Jej kolejnym, odżywczym składnikiem jest inulina będąca związkiem, który wpływa na powstawanie korzystnej dla zdrowia, mikroflory jelitowej.

5. Zawiera również przeciwutleniacze, skuteczne w walce z rakotwórczymi wolnymi rodnikami. Podobne związki chemiczne posiadają warzywa, na przykład pomidory, nie są jednak dostępne przez cały rok w śpieżej i zdrowej formie, dlatego warto posiłkować się kawą zbożową.

6. Jest idealna dla osób, które cierpią na choroby układu trawiennego (wrzody, zgaga, schorzenia wątroby, jelit), ponieważ ułatwia trawienie i nie podrażnia organów wewnętrznych, w przeciwieństwie do zwykłej kawy.

7. Ponadto nie podnosi poziomu insuliny we krwi, ciśnienia oraz nie zakwasza żołądka, jak to czyni tradycyjna kawa. Dlatego mogą ją również, bez obaw o stan zdrowia, spożywać dzieci jak i kobiety w ciąży.

8. Jest także wskazana, gdyż zwiększa podatność organizmu ludzkiego na przyjęcie, tak ważnych składników, jak magnez oraz białko. Dlatego warto ją pić z mlekiem a nawet słodzić miodem, bez obaw o linię (czysta filiżanka kawy ma tylko 10 kcal).

Pijacie kawę zbożową? Lubicie ją ze względu na jej właściwości czy smak? A może i jedno i drugie?

OCENA
4.67
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Sok z żurawiny - przepis

Sok z żurawiny - przepis

Jolanta Chabik / 2011-12-02 13:02:21

Biała herbata - właściwości

Biała herbata - właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:54:41

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata – właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-29 10:41:00

Kawa mrożona, frappe - przepis

Kawa mrożona, frappe - przepis

Zbigniew Wawer / 2010-09-03 09:01:35