Napoje bezalkoholowe - serwowanie

Napoje     dodano 2015-05-29
ocena

Czasem dobre wychowanie wymaga uwzględnienia wieku osób obecnych na przyjęciu. Kulturalnie jest brać pod uwagę upodobania i zasady gości, również dorosłych. Wówczas savoir-vivre każe oprócz alkoholowych trunków, przygotować także napoje bezalkoholowe. Te ostatnie również podlegają zasadom przygotowania i serwowania.

Napoje bezalkoholowe - serwowanie

sxc.hu

Napoje bezalkoholowe dzieli się na ciepłe i zimne. W zależności od tych dwóch typów oddziela się sposoby podawania takich napojów. Zimne napoje bezalkoholowe serwuje się w wysokich szklankach, z dodatkiem lodu. Napój pije się przy użyciu rurki. Ozdabiać go może plasterek cytryny na brzegu szklanki. Napój powinien być wcześniej trzymany w lodówce albo w kubełku z lodem.

Zimne napoje bez alkoholu podaje się, stojąc przy prawym ramieniu osoby. W jednej ręce trzyma się tacę z napojami, a w drugą podaje się napoje. Kulturalnie będzie najpierw serwować je kobietom, a dopiero potem mężczyznom. Jeśli jest to napój z butelki, powinno się przynieść ją stolika, przy którym siedzi gość. Soki, nektary z kartonów od razu przynosi się w szklance. Najbardziej elegancko byłoby podać sok ze świeżych owoców.

Lemoniadę również powinno się na miejscu wycisnąć z cytryny, a nie podawać kupowanej. Po wyciśnięciu soku, zmieszaniu go z wodą i ochłodzeniu można wrzucić do szklanki plasterek cytryny. Bywa on również ozdobą szklanki.

Ciepłe napoje podaje się w filiżankach. Nie powinno się serwować ich w plastikowych kubkach, ponieważ wyglądają niezbyt elegancko i mogą świadczyć o lekceważącym podejściu do gości. Kawa zawsze musi być w filiżance. Najlepsza będzie podawana z ekspresu. Jeśli gość zamówił kawę z mlekiem, obydwa napoje powinny być ciepłe. Dolewanie zimnego mleka i ochładzanie kawy uchodzi za nieeleganckie. Mleko powinno być podane w dzbanuszkach układanych obok filiżanki. Cukier również podaje się osobno, aby goście mogli słodzić napój według własnego uznania.

napoje bez alkoholusxc.hu

Herbatę również serwuje się w filiżance. Cukier także podaje się osobno. Nie wypada wyciskać soku z cytryny do herbaty. Lepiej wrzucić do filiżanki plasterek albo. Podać można sok z cytryny w niewielkich opakowaniach lub w osobnym naczyniu. Nie każdy lubi cytrynę, dlatego wypada wcześniej zapytać gościa, jeśli nie zna się jego gustu. Łyżeczka nie powinna znaleźć się w filiżance. Zawsze leży na spodku, znajdującym się pod filiżanką.

Jakie napoje zazwyczaj pijecie na przyjęciach? Preferujecie zimne czy ciepłe? Gazowane czy naturalne?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Sok z żurawiny - przepis

Sok z żurawiny - przepis

Jolanta Chabik / 2011-12-02 13:02:21

Biała herbata - właściwości

Biała herbata - właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:54:41

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata – właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-29 10:41:00

Kawa mrożona, frappe - przepis

Kawa mrożona, frappe - przepis

Zbigniew Wawer / 2010-09-03 09:01:35