Prawdy i mity na temat mleka

Napoje     dodano 2016-06-02
ocena

Każdy produkt żywieniowy, szczególnie, jeśli należy do grup tych najbardziej podstawowych, posiada tyle samo zwolenników co przeciwników. Nie inaczej jest w przypadku mleka, o którym co chwila pojawiają się nowe, czasem przerażające informacje. Oto kilka z nich:

Prawdy i mity na temat mleka

photoxpress.com

1. Mleko nie jest przeznaczone do spożycia dla ludzi – MIT - Wielu jego przeciwników straszy nowotworami, które mają występować po spożywaniu mleka. Nie jest to prawdą – mleko posiada wiele składników odżywczych, a ponadto jest wspaniałym, świetnie wchłanianym przez organizm człowieka źródłem białka i wapnia, niezbędnego budulca dla naszych kości.

2. Mleko powoduje alergie – PRAWDA - Nie powinny go spożywać małe dzieci, które są na nie uczulone. Chociaż tak naprawdę niewielki odsetek ich maluchów na mleko uczulone (około 5%). Dobra wiadomość to taka, iż z alergii pokarmowej na mleko się wyrasta

3. Mleko to idealne produkt dla potrzebujących wapnia - PRAWDA - Jest ono niezbędne zarówno dzieciom (w trakcie wzrostu), jak i dorosłym (którzy cierpią na braki wapnia wywołane nadmiernym paleniem papierosów i piciem kawy). Oczywiście także wiele innych produktów jest bogatych w wapń (drób, orzechy, ryby), jednak mleko daje szereg możliwości przetwarzania go na różne inne formy żywieniowe.

4. Mleko pakowane w karton jest gorszej jakości niż foliowane – MIT - Nie ma to żadnego znaczenia jak mleko jest pakowane, nie umniejsza to jego wartości odżywczych.

5. Mleko powoduje niestrawność – PRAWDA- ale nie w każdym przypadku, po prostu są ludzie ze słabszą tolerancją laktozy (dlatego nie powinno się go podawać małym dzieciom). Jednak wzdęcia czy biegunka nie świadczą o tym, że mleko szkodzi.

6. Lepiej pić mleko niż jego pochodne – MIT - Zarówno mleko, w czystej postaci, jak i jego pochodne – twarogi, jogurty, sery, mają taką samą zawartość wapnia.

7. Mleko z kartonów to same konserwanty. I tak i nie. To stwierdzenie wynika z niewiedzy dotyczącej tego, w jaki sposób jest ono pakowane w kartony. Otóż proces ten nie ma nic wspólnego z chemikaliami i substancjami konserwującymi. Mleko jest ogrzewane do 150 C, w wyniku czego wszystkiego bakterie zostają zabite, a potem jego temperatura sprowadzono jest do 20 C. Tak „oczyszczone” z drobnoustrojów mleko zostaje wlane do kartonu, a my otrzymujemy wysokiej jakości produkt, gotowy do spożycia.

8. Mleko chude jest lepsze niż tłuste – PRAWDA -  Tłuste zbyt obciąża wątrobę i trzustkę, jest trudniejsze do strawienia przez organizm.

9. Mleko kozie jest lepsze niż krowie. Jeśli zależy nam na tym aby mleko było bardziej tłuste to prawda. Jednak warunki jego zdobycia bywają mało higieniczne, więc spożywanie go na surowo może być ryzykowane dla naszego układu pokarmowego.

Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

OCENA
4.33
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Sok z żurawiny - przepis

Sok z żurawiny - przepis

Jolanta Chabik / 2011-12-02 13:02:21

Biała herbata - właściwości

Biała herbata - właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:54:41

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata – właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-29 10:41:00

Kawa mrożona, frappe - przepis

Kawa mrożona, frappe - przepis

Zbigniew Wawer / 2010-09-03 09:01:35