Sok pomidorowy - przepis

Napoje     dodano 2015-07-09
ocena

Pomidorowa jest jedną z ulubionych zup w Polsce. W większości przypadków przygotowuje się ją, dodając do mięsno - warzywnego wywaru koncentrat pomidorowy, jednak kto raz ugotował zupę na domowym soku pomidorowym, ten zimą nie raz zatęsknił za niesamowitym jej smakiem. Chyba, że wczesną jesienią zaopatrzył swoją spiżarnię w kilka słoików lub butelek tego kwaśno - słodkiego rarytasu i nic co zrobione na bazie soku pomidorowego nie będzie mu obce.

Sok pomidorowy - przepis

sxc.hu

Co takiego zawiera w sobie sok pomidorowy, że nie można go zastąpić w niektórych daniach koncentratem? Przede wszystkim świeżość dojrzałych, jędrnych pomidorów - bo tylko takie używa się do przyrządzenia soku - której nie odbiera czas przechowywania wśród jesienno - zimowych zapasów. Dobrze zapasteryzowany sok nie straci także swego koloru i zapachu.

Będzie potrzebne:

2-3 kg jędrnych, dojrzałych pomidorów
sól
pieprz

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, włożyć do emaliowanego garnka, lekko rozgnieść je tłuczkiem, aby wycisnąć nieco soku i doprowadzić do wrzenia. Pogotować 5-8 minut, po czym gorącą masę przetrzeć przez sitko, osolić i popieprzyć do smaku. Sok, po wystudzeniu, nadaje się od razu do spożycia. Można jednak zrobić z niego zapasy na zimę: po przetarciu przez sitko nalać do słoików czy butelek. Zamknąć, wstawić je do garnka, zalać ciepłą wodą i gotować na małym gazie ok. 15 - 20 minut.

Zapasteryzowane słoiki i butelki z sokiem pomidorowym można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Tak przygotowany sok pomidorowy można potraktować jako podstawę do soków wielowarzywnych ( wtedy dodaje się do niego zmiksowane lub przetarte przez sito ugotowane bądź surowe warzywa: seler, pietruszkę, buraka, imbir, czerwoną paprykę itp.) lub wykorzystać do przyrządzenia pomidorów w przecierze:

Będzie potrzebne:

3-4 kg dojrzałych, jędrnych pomidorów
sok pomidorowy

Pomidory zalać wrzątkiem, po 3-4 minutach odcedzić, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i w całości lub w dużych kawałkach ułożyć w słoikach. Zalać gorącym sokiem pomidorowym , zamknąć słoiki i pasteryzować: włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i gotować na małym ogniu, by bulgocząca woda nie doprowadziła do popękania słoików ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości słoika.

Warto dodać, że zarówno do wyrobu soku jak i pomidorów w przecierze używa się tylko warzyw zdrowych, bez czarnych plam, jędrnych - twardawych, soczystych, z małą zawartością pestek, gdyż tylko przy przestrzeganiu takich warunków pomidory będą dobrej jakości i nie zepsują się w trakcie przechowywania.

Znacie inne przepisy na sok pomidorowy? Może coś byście do niego dodały? Dajcie znać!

OCENA
4.00
OCEŃ PORADĘ
Kompot z brzoskwiń - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Sok z żurawiny - przepis

Sok z żurawiny - przepis

Jolanta Chabik / 2011-12-02 13:02:21

Biała herbata - właściwości

Biała herbata - właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:54:41

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata – właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-29 10:41:00

Kawa mrożona, frappe - przepis

Kawa mrożona, frappe - przepis

Zbigniew Wawer / 2010-09-03 09:01:35