Co takiego zawiera w sobie sok pomidorowy, że nie można go zastąpić w niektórych daniach koncentratem? Przede wszystkim świeżość dojrzałych, jędrnych pomidorów – bo tylko takie używa się do przyrządzenia soku – której nie odbiera czas przechowywania wśród jesienno – zimowych zapasów. Dobrze zapasteryzowany sok nie straci także swego koloru i zapachu.
2-3 kg jędrnych, dojrzałych pomidorów
sól
pieprz
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, włożyć do emaliowanego garnka, lekko rozgnieść je tłuczkiem, aby wycisnąć nieco soku i doprowadzić do wrzenia. Pogotować 5-8 minut, po czym gorącą masę przetrzeć przez sitko, osolić i popieprzyć do smaku. Sok, po wystudzeniu, nadaje się od razu do spożycia. Można jednak zrobić z niego zapasy na zimę: po przetarciu przez sitko nalać do słoików czy butelek. Zamknąć, wstawić je do garnka, zalać ciepłą wodą i gotować na małym gazie ok. 15 – 20 minut.
Zapasteryzowane słoiki i butelki z sokiem pomidorowym można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
Tak przygotowany sok pomidorowy można potraktować jako podstawę do soków wielowarzywnych ( wtedy dodaje się do niego zmiksowane lub przetarte przez sito ugotowane bądź surowe warzywa: seler, pietruszkę, buraka, imbir, czerwoną paprykę itp.) lub wykorzystać do przyrządzenia pomidorów w przecierze:
3-4 kg dojrzałych, jędrnych pomidorów
sok pomidorowy
Pomidory zalać wrzątkiem, po 3-4 minutach odcedzić, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i w całości lub w dużych kawałkach ułożyć w słoikach. Zalać gorącym sokiem pomidorowym , zamknąć słoiki i pasteryzować: włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i gotować na małym ogniu, by bulgocząca woda nie doprowadziła do popękania słoików ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości słoika.
Warto dodać, że zarówno do wyrobu soku jak i pomidorów w przecierze używa się tylko warzyw zdrowych, bez czarnych plam, jędrnych – twardawych, soczystych, z małą zawartością pestek, gdyż tylko przy przestrzeganiu takich warunków pomidory będą dobrej jakości i nie zepsują się w trakcie przechowywania.
Znacie inne przepisy na sok pomidorowy? Może coś byście do niego dodały? Dajcie znać!