Zielona herbata - właściwości, działanie

Napoje     dodano 2016-09-15
ocena

Zalety picia zielonej herbaty są niemal mityczne. Polecana jest nie tylko dla osób, które stosują diety, lecz także dla przeciętnych śmiertelników, którzy niewiele dbają o to, co jedzą i piją.

Zielona herbata - właściwości, działanie

flickr.com

Zielona herbata znana jest ze swoich korzyści oczyszczających. W chińskiej medycynie stosowana jest do leczenia wielu przypadłości, takich jak apatia, migrena, czy zaburzenia pracy układu pokarmowego. Skutecznie i szybko niweluje negatywne skutki zatruć alkoholowych i ostrego nieżytu żołądka. Po raz pierwszy pojawiła się w Polsce dopiero w XVII wieku, jako lek na wzdęcia i zaburzenia pracy jelit i żołądka.

Zielona herbata korzystnie wpływa na organizm dzięki wysokiej zawartości minerałów i cennych mikroelementów, takich jak potas, cynk, żelazo, sód, fluor czy wapń. Dowiedziono także, iż jej skład obfituje w witaminy A, E, C, K oraz niektóre z grupy B. Badania oraz liczne eksperymenty dowiodły, iż zielona herbata ma właściwości lecznicze.

Dzięki zawartości cennych składników zielony napar może być stosowany w profilaktyce chorób serca. W szczególny sposób zapobiega zawałom, ponieważ stymuluje krążenie oraz zapobiega zawężaniu się naczyń krwionośnych. Nie bez wpływu jest także cenna właściwość obniżania poziomu cholesterolu we krwi.

Udowodniono także korzystny wpływ zielonej herbaty na układ trawienny. Nie wiele osób jednak wie, iż powinna być stosowana przez osoby znajdujące się w grupie wysokiego ryzyka zachorowań na raka. Co ciekawe, zielona herbata wzmacnia kości i zęby oraz zapobiega powstawaniu próchnicy.

Zielona herbata to eliksir młodości i długiego życia. Badania dowiodły, iż substancje w niej zawarte opóźniają procesy starzenia się organizmu. Często zalecana jest jako środek wspomagający odchudzanie. Powinni ją regularnie pić także palacze, ponieważ zielona herbata w dużym stopniu neutralizuje nikotynę. Okazuje się, iż pomaga ona także skutecznie pozbyć się nieświeżego oddechu z jamy ustnej, ponieważ polifenole zawarte w herbacie zapobiegają rozwojowi bakterii oraz hamują rozwój związków chemicznych, które brzydko pachną.

Pijacie zieloną herbatę? Czy odczuwacie jej specjalne właściwości?

OCENA
4.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Sok z żurawiny - przepis

Sok z żurawiny - przepis

Jolanta Chabik / 2011-12-02 13:02:21

Biała herbata - właściwości

Biała herbata - właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:54:41

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata – właściwości

Joanna Rayzacher / 2010-07-29 10:41:00

Kawa mrożona, frappe - przepis

Kawa mrożona, frappe - przepis

Zbigniew Wawer / 2010-09-03 09:01:35