Hormony znajdujące się w roślinie przekazują całemu jej organizmowi informacje na temat konieczności przywrócenia równowagi pomiędzy poszczególnymi organami. W zależności od gatunku drzewa, cięcie wykonujemy w różnych terminach.
Jeżeli rozpoczynamy przycinanie w okresie fazy spoczynku lub na początku okresu wegetacyjnego, pobudzamy wówczas wzrost nowych pędów. Zdecydowanie lepszy jest ten drugi termin, wówczas soki zaczynają już krążyć, co przyspiesza gojenie ran. Wyjątek stanowią drzewa, których soki krążą w sposób bardziej intensywny, zaliczamy do nich np. orzechy włoskie i wiśnie (przycinamy je z końcem lata – jest to czas zstępowania soków).
Ponieważ przycięte pędy szybko odrastają, należy stosować cięcie letnie – reguluje ono kształt korony oraz korzystnie wpływa na jakość owoców. Pamiętajmy jednak, że częste stosowanie cięcia letniego prowadzi do skarlenia drzewa.
W zależności od założenia funkcjonalności sadu, możemy wyróżnić kilka rodzajów cięcia drzewek owocowych:
– prześwietlanie koron,
– odmładzanie drzew,
– cięcie odnawiające,
– cięcie na krótkopędy.
Cięcie prześwietlające stosuje się zazwyczaj w przypadku jabłoni, grusz i śliw. Podczas tego zabiegu usuwamy wszystkie zaschnięte, chore, nadłamane, przemarznięte i starzejące się pędy. Przede wszystkim jednak pozbywamy się pędów, które nadmiernie zagęszczają koronę: gałązki rosnące od środka korony oraz z wierzchołka drzewa. Usuwamy również gałęzie, które się krzyżują oraz pokładają na siebie.
Jednocześnie z prześwietlaniem stosujemy cięcie odmładzające. Skracamy wówczas konary i gałęzie. Cięcie takie dotyczy drzew starych i zaniedbanych. Konary takich okazów skracamy o 1-3 m, tniemy w miejscu 3-4 letniego przyrostu.
Cięcie odnawiające polega na usunięciu zbędnych pędów owoconośnych na wiosnę. W przypadku brzoskwiń pozostawiamy jedynie pędy jednoroczne, w odległości od siebie ok. 50 cm.
Kolejny rodzaj cięcia, na tzw. ”krótkopędy”, ma swoja genezę w ogrodach dworskich i przypałacowych. Najlepsze rezultaty daje w przypadku uprawy karłowatych grusz. Cięcie takie polega na pozostawieniu wszystkich krótkopędów, długopędy skracamy na kilka oczek w okresie wczesnej wiosny. Powtarzanie takiego zabiegu co rok, pozwala zachować taki kształt drzewa, jaki został mu przez nas nadany podczas formowania.
Cięcie drzew owocowych należy wykonywać w odległości przynajmniej 5 mm od żywego pąka kwiatowego. Zbyt bliskie przycięcie, powoduje uszkodzenie pąka, a zbyt dalekie sprawia, że część pędu zasycha i staje się idealnym miejscem dla rozwoju chorób. Jeżeli nie zależy nam na efektownym wyglądzie drzewka, wówczas wszystkie pędy skracamy do podobnej długości. Nadaje do roślinie naturalny kształt i zmniejsza opór stawiany przez wiatr.
Uwaga!
Jeżeli w naszym ogrodzie jest mało miejsca i możemy pozwolić sobie jedynie na jedno drzewko, wówczas wybierzmy takie o najbardziej dekoracyjnych kwiatach. Polecam: Świdośliwę kłosowatą Magnolię nagą Jabłoń Morelę japońska
Jakie drzewa owocowe macie? Ile czasu poświęcacie na ich pielęgnację?