Jak jeść homara?

Podróże    
ocena

Jedzenie homara jest dość skomplikowane. Odstraszyć może sam widok „narzędzi” niezbędnych do zjedzenia go. Co więcej, proces spożywania potraw z tych skorupiaków można odebrać jako niezbyt estetyczny. Pomimo tych minusów savoir – znalazł sposób, aby homar jako danie znalazł się w eleganckich restauracjach.

Jak jeść homara?

sxc.hu

Zniechęca fakt, że żywego skorupiaka wrzuca się do wrzątku. Nie zabija się więc homara wcześniej. Czasem jednak można kupić zamrożonego skorupiaka i ugotować go lub upiec. Podawać można zarówno na ciepło, jak i na zimno, w zależności od potrawy.

Od czego zacząć jedzenie? Przede wszystkim homary zawsze kroi się wzdłuż pancerza. W restauracji skorupiak powinien już być rozcięty. Podaje się całego homara, a zjeść można bez obawy mięso z ogona, szczypiec i odnóży. Niektórzy lubią też wątrobę i ikrę.

Zazwyczaj jedzenie zaczyna się od szczypiec lub ogona homara. Szczypce rozłupuje się za pomocą specjalnego narzędzia i rozgniata się je. Mięso wydobywane jest ostrym, przeznaczonym do tego widelcem. Zjedzenie wnętrza ogona jest łatwiejsze. Służy do tego mały widelec z dwoma ząbkami.

UWAGA!

Najmniej estetycznie wygląda zjadanie mięsa, znajdującego się w odnóżach. Nie ma tu widelców. Odnóża odrywa się od homara i wkłada je do ust. Właściwie mięso z tej części homara wysysa się, a nie zjada. Należy więc szczególnie zwrócić uwagę na normy dobrego wychowania. Wysysanie mięsa musi być dyskretne, nie może być uciążliwe dla innych osób, znajdujących się przy stole.

 

Jedzenie tych skorupiaków jest bardzo brudzące. Trzeba więc ostrożnie obchodzić się z potrawą, tak żeby nie ubrudzić ubrania i obrusa. Dobrze więc mieć pod ręką miseczkę z wodą do opłukania palców. Najpierw przemywa się dłonie, a dopiero potem wyciera się je. Niezbyt elegancko wyglądałoby sięganie po serwetkę zaraz po zjedzeniu homara, bez zanurzania palców w wodzie.

jak jeść homarasxc.hu

Homar kojarzy się z wyszukanymi potrawami, dlatego stół, na którym się znajdzie, wymaga odpowiedniej oprawy. Na blacie powinien leżeć obrus. Ozdoby stołu powinny być gustowne, raczej skromne. Jakie talerze? Przygotować można białe, eleganckie. Homary są duże, dobrze więc przygotować taki sam talerz. Jakie wino? Najlepiej lekkie, czerwone, wytrawne. Takie bowiem podaje się do mięsa homara. Dobrze pamiętać o odpowiednim wyborze kieliszków. Te, do których nalewa się wino mają długą nóżkę. Naczynia kieliszków na trunek są lekko zaokrąglone.

 

Próbowaliście homara? Dobry czy przereklamowany?

OCENA
2.33
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Wirtualne Muzea w Polsce

Wirtualne Muzea w Polsce

Małgorzata Łyczak

Backpacking - co i gdzie zjeść?

Backpacking - co i gdzie zjeść?

Katarzyna Olchowska

Ciekawe miejsca w Krakowie

Ciekawe miejsca w Krakowie

Michał Osienkiewicz