Arancini - przepis

Potrawy     dodano 2015-08-20
ocena

Arancini to kuleczki z risotto nadziewane kawałeczkiem mozzarelli i opanierowane, usmażone ze wszystkich stron. Jest to jedna z najciekawszych włoskich przekąsek.

Arancini - przepis

photoxpress.com

Będzie potrzebne:

- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 spora cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte praską
- półtorej szklanki ryżu arborio (o okrągłych ziarenkach, ryż długoziarnisty, ani tym bardziej paraboliczny nie nada się do arancini)
- pół szklanki tartego parmezanu
- 4 jajka
- bułka tarta do obtaczania kulek
- szklanka mąki pszennej
- 100 g mozzarelli pokrojonej w półtoracentymetrową kostkę
- olej

Wykonanie:

Zagotuj bulion, przykryj i zostaw na wolnym ogniu. Jednocześnie na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Wsyp ryż i mieszaj, dopóki nie wchłonie nieco tłuszczu i nie zrobi się lekko szklisty. Teraz do ryżu wlej jedną chochelkę bulionu i mieszając poczekaj, aż ryż go wchłonie. Postępuj tak zresztą bulionu, aż ryż zmięknie, a risotto nabierze kremowej, lekko kleistej konsystencji.

Wmieszaj parmezan i odstaw na 2-3 godziny, by risotto całkowicie wystygło. Po tym czasie dodaj do masy dwa rozkłócone jajka i dokładnie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto.

Pozostałe dwa jajka rozmąć widelcem na talerzu. Na drugi talerz nasyp tartej bułki. Mokrymi dłońmi odrywaj kawałki ciasta, oklejaj nimi kostki mozzarelli i formuj kulki. Panieruj je w jajku i bułce i układaj na dużym talerzu. Wstaw go na pół godziny do zamrażarki, by kulki stały się bardziej zwarte i nie rozpadały się w smażeniu.

W rondlu rozgrzej tyle oleju, by dało się w nim całkowicie zanurzyć kulki i ogrzej go do 190 stopni. Aby poznać, czy olej jest dostatecznie gorący, wrzuć doń kawałeczek chleba – powinien zarumienić się w około 10 sekund. Wrzucaj do oleju po kilka kulek i delikatnie je obracaj, by równomiernie się zarumieniły. Za pomocą łyżki cedzakowej przenoś usmażone kuleczki na papierowy ręcznik i delikatnie je nim otulając, odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj gorące, z dodatkiem kostek fety, marynowanych oliwek i chutney'a pomidorowego. Możesz też zrobić z tych składników koreczki, nabijając je na specjalne patyczki lub wykałaczki.

Jeśli planujesz podać arancini na przyjęciu, możesz przygotować kulki kilka dni wcześniej i zamrozić – zamiast półgodzinnego schładzania.

Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ
Curry z wieprzowiną i kalafiorem - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06