Wykonanie:
5 g suchych drożdży,
łyżka cukru,
1,25 szklanki ciepłej wody lub mleka,
3 szklanki maki orkiszowej,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka suszonego rozmarynu,
łyżeczka suszonego oregano,
łyżeczka suszonego tymianku,
łyżeczka ziół prowansalskich,
3 łyżki oliwy.
-
Krok pierwszy
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, drożdże, sól i wszystkie zioła oraz ciepłą wodę lub mleko.
-
Krok drugi
Całość zmiksuj, następnie rozrabiaj ręcznie, aby ocenić, czy trzeba dodać mąki albo wody.
-
Krok trzeci
Dodaj oliwę i nadal wyrabiaj ciasto dłońmi.
-
Krok czwarty
Gdy ciasto będzie miękkie, rozciągliwe i nie będzie się kleić, przykryj je folią lub szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
-
Krok piąty
Z wyrośniętego ciasta uformuj średniej wielkości bułeczki, które następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok szósty
Bułeczki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Znacie inny przepis na bułeczki orkiszowe? Podzielcie się nim z nami.