Wykonanie:

5 g suchych drożdży,

bułeczki orkiszowe

łyżka cukru,

1,25 szklanki ciepłej wody lub mleka,

3 szklanki maki orkiszowej,

2 łyżeczki soli,

łyżeczka suszonego rozmarynu,

łyżeczka suszonego oregano,

łyżeczka suszonego tymianku,

łyżeczka ziół prowansalskich,

3 łyżki oliwy.

  • Krok pierwszy

    Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, drożdże, sól i wszystkie zioła oraz ciepłą wodę lub mleko.

  • Krok drugi

    Całość zmiksuj, następnie rozrabiaj ręcznie, aby ocenić, czy trzeba dodać mąki albo wody.

  • Krok trzeci

    Dodaj oliwę i nadal wyrabiaj ciasto dłońmi.

  • Krok czwarty

    Gdy ciasto będzie miękkie, rozciągliwe i nie będzie się kleić, przykryj je folią lub szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

  • Krok piąty

    Z wyrośniętego ciasta uformuj średniej wielkości bułeczki, które następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Krok szósty

    Bułeczki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

  • Znacie inny przepis na bułeczki orkiszowe? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZupa pomidorowa wegetariańska – przepis
Następny artykułJajecznica z pieczarkami – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here