Chilli con carne – przepis

Potrawy     dodano 2016-05-25
ocena

Chilli con carne w wolnym tłumaczeniu: ostra papryka z mięsem, to tradycyjne pikantne danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Jego podstawą, w każdej wersji przepisu, jest mięso mielone, czerwona fasola oraz papryczki chilli. Danie to podawane jest w formie gulaszu, często także z dodatkiem cebuli czy pomidorów. Co więcej można podać je z kukurydzianymi tortillami, ewentualnie z ryżem lub chlebem.

Chilli con carne – przepis

flickr.com

Podstawą chilli con carne jest jego oryginalny smak uzyskany dzięki przyprawie o nazwie kmin rzymski, inaczej nazywany kuminą. To dzięki niemu chilli con carne posiada swój niepowtarzalny smak.

Ponieważ tradycyjne chilli con carne nie jest raczej potrawą łagodną, nie wszyscy mogą ją lubić. Dlatego dodanie do niej papryczek chilli nie jest konieczne. Uzyskamy wtedy zmodyfikowaną, zdecydowanie łagodniejszą wersję tego meksykańskiego dania, która zapewne wszystkim zasmakuje. Ponadto dla oryginalnego smaku chilli, warto również postarać się o wspomnianą już wyżej kuminę, około 2 łyżeczek w zupełności wystarczy na cały garnek.

Będzie potrzebne:

1 duża posiekana cebula,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
500 g mielonej wołowiny,
2 łyżki sosu chilli,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 szkl. bulionu warzywnego,
800 g pokrojonych na niezbyt małe kawałki, twarde i słodkie pomidory,
2 puszki czerwonej fasoli w zalewie,
1 puszka kukurydzy,
przyprawy do smaku (oregano, tymianek, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz, cukier).

Papryczki chilli należy umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Po upływie około 10-15 minut wodę należy odsączyć, a papryczki rozdrobnić na gładką masę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, około 1 łyżki, kiedy będzie już rozgrzany dodać drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Smażyć to około 2-3 minut na niewielkim ogniu, aż cebulka będzie miękka. Surowe mięso rozgnieść widelcem na drobne kawałki, przyprawić odrobinę solą i pieprzem i wrzucić do dużego garnka razem ze smażoną cebulką. Smażyć całość około 4 minut i stopniowo dodawać masę z papryczek chilli, oregano, tymianek, majeranek, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, odrobinę cukru oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucić do całości kawałki pomidorów, czerwoną fasolę i gotować całość około 30 minut.

Chilli con carne należy podawać w małych miseczkach, kiedy serwujemy je z chlebem lub na nieco większych głębokich talerzach razem z ryżem lub tortillą (którą przed podaniem należy lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku lekko skropione wodą, aby nie była zbyt sucha).

Znacie inny przepis na chilli con carne? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06