Chleb esseński - przepis

Potrawy     dodano 2016-07-14
ocena

W poszukiwaniu zdrowego sposobu odżywiania sięgamy coraz częściej do, często tajemniczych, przepisów sprzed wieków. Przykładem tego jest właśnie chleb esseński zwany także chlebem Ezechiela.

Chleb esseński - przepis

sxc.hu

Nazwa tego pieczywa wywodzi się od Esseńczyków – żydowskiej grupy religijnej działającej na przełomie II wieku p.n.e. i I wieku n.e., różniącej się od innych wzmożoną pobożnością, ograniczonym kontaktem ze światem zewnętrznym i skupieniem na studiowaniu świętych ksiąg, z których pochodzi przepis na wypiekany przez nich chleb.

Znajduje się on obecnie w biblijnej Księdze Ezechiela, w której Bóg nakazuje prorokowi Ezechielowi pościć przez 390 dni. Ezechiel dostaje od boga także wskazówkę, z czego ma zrobić postny chleb: z pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, prosa i orkiszu. Dzięki niemu prorok przetrwał okres postu.

Obecnie bazujący na tej informacji przepis na chleb Ezechiela - czy inaczej chleb esseński j -est wykorzystywany w różnych dietach, a zwłaszcza w diecie opartej na idei związku jedzenia z daną grupą krwi.

Będzie potrzebne:

- pół szklanki żytniego zakwasu
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 6 kopiastych łyżek mąki jęczmiennej
- 6 kopiastych łyżek mąki z prosa
- 6 kopiastych łyżek mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki suszonej soczewicy
- 1/4 szklanki suszonego bobu
- 1 płaska łyżka soli
- mąka pszenna do podsypywania

Przygotowywanie chleba zaczynamy dzień wcześniej. Wieczorem zalewamy wodą bób i soczewicę i odstawiamy na 12-16 godzin. W osobnej misce – również wieczorem – wymieszać dokładnie żytni zakwas z 3 łyżkami mąki pszennej, 3 łyżkami mąki jęczmiennej, 3 łyżkami mąki z prosa i mąki orkiszowej oraz z ok. 1,5 szklanki ciepłej wody (ciasto powinno być troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego). Przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin, aby powstały w ten sposób zaczyn dobrze sfermentował.

Po 12-16 godzinach odcedzamy bób z soczewicą i mielimy razem w maszynce do mięsa. Do zaczynu dodajemy 3 łyżki zmielonych ziaren, sól i pozostałą ilość mąki jęczmiennej, orkiszowej i mąki z prosa. Dokładnie mieszamy i dodajemy tyle mąki pszennej, by powstało zwarte, choć miękkie i elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie formujemy z ciasta małe bochenki chleba podobne bardziej wielkością do dużych bułek, kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy lniana ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 4-5 godzin.

Po tym czasie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Kiedy piekarnik jest rozgrzany, wkładamy chlebek i pieczemu go ok. 20 – 30 minut. Po upieczeniu, kiedy jest ładnie zrumieniony, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

I co myślicie o takim chlebie? Jak Wam wyszedł i, oczywiście, czy smakował? Dajcie koniecznie znać!

OCENA
1.80
OCEŃ PORADĘ
Pasta z wątróbki drobiowej - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06