Autor
Inne porady tego autora
Pasztet z pieczarek i jajek – przepis
Indyk pieczony po amerykańsku – przepis
W tym dziale
Warzywa - przepisy
Chleb esseński - przepis
Szybki obiad – przepisy
Dlaczego warto gotować na parze?
Kuchnia chińska - charakterystyka
Chilli con carne – przepis
W poszukiwaniu zdrowego sposobu odżywiania sięgamy coraz częściej do, często tajemniczych, przepisów sprzed wieków. Przykładem tego jest właśnie chleb esseński zwany także chlebem Ezechiela.
Nazwa tego pieczywa wywodzi się od Esseńczyków – żydowskiej grupy religijnej działającej na przełomie II wieku p.n.e. i I wieku n.e., różniącej się od innych wzmożoną pobożnością, ograniczonym kontaktem ze światem zewnętrznym i skupieniem na studiowaniu świętych ksiąg, z których pochodzi przepis na wypiekany przez nich chleb.
Znajduje się on obecnie w biblijnej Księdze Ezechiela, w której Bóg nakazuje prorokowi Ezechielowi pościć przez 390 dni. Ezechiel dostaje od boga także wskazówkę, z czego ma zrobić postny chleb: z pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, prosa i orkiszu. Dzięki niemu prorok przetrwał okres postu.
Obecnie bazujący na tej informacji przepis na chleb Ezechiela - czy inaczej chleb esseński j -est wykorzystywany w różnych dietach, a zwłaszcza w diecie opartej na idei związku jedzenia z daną grupą krwi.
- pół szklanki żytniego zakwasu
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 6 kopiastych łyżek mąki jęczmiennej
- 6 kopiastych łyżek mąki z prosa
- 6 kopiastych łyżek mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki suszonej soczewicy
- 1/4 szklanki suszonego bobu
- 1 płaska łyżka soli
- mąka pszenna do podsypywania
Przygotowywanie chleba zaczynamy dzień wcześniej. Wieczorem zalewamy wodą bób i soczewicę i odstawiamy na 12-16 godzin. W osobnej misce – również wieczorem – wymieszać dokładnie żytni zakwas z 3 łyżkami mąki pszennej, 3 łyżkami mąki jęczmiennej, 3 łyżkami mąki z prosa i mąki orkiszowej oraz z ok. 1,5 szklanki ciepłej wody (ciasto powinno być troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego). Przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin, aby powstały w ten sposób zaczyn dobrze sfermentował.
Po 12-16 godzinach odcedzamy bób z soczewicą i mielimy razem w maszynce do mięsa. Do zaczynu dodajemy 3 łyżki zmielonych ziaren, sól i pozostałą ilość mąki jęczmiennej, orkiszowej i mąki z prosa. Dokładnie mieszamy i dodajemy tyle mąki pszennej, by powstało zwarte, choć miękkie i elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie formujemy z ciasta małe bochenki chleba podobne bardziej wielkością do dużych bułek, kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy lniana ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 4-5 godzin.
Po tym czasie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Kiedy piekarnik jest rozgrzany, wkładamy chlebek i pieczemu go ok. 20 – 30 minut. Po upieczeniu, kiedy jest ładnie zrumieniony, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
I co myślicie o takim chlebie? Jak Wam wyszedł i, oczywiście, czy smakował? Dajcie koniecznie znać!