Co osiąga się dodając do ciasta na chleb ugotowane i przeciśnięte przez prasę ziemniaki. Oczywiście jest ich niewiele w stosunku do ilości mąki, wody i drożdży lub zakwasu, jednak wystarczy, by chleb nabrał charakterystycznej sprężystości i wilgoci, dzięki której bardzo długo zachowuje świeżość. Warto też dodać, że obecność ziemniaków w pieczywie nie wpływa na jego smak.
Ciasto na chleb z ziemniakami można przyrządzić zarówno z drożdżami – wtedy jego wykonanie jest szybsze, jak i na zakwasie żytnim lub pszennym – przygotowanie chleba rozpoczynamy wtedy na kilkanaście godzin przed pieczeniem, od nastawienia tzw. zaczynu.
40 dag mąki pszennej typ 650
200-250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Drożdże skruszyć do garnuszka, wlać 100 ml ciepłej wody, wsypać cukier i dokładnie je rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże podrosną, wlać je do miski z przesianą mąką, wsypać sól, przetarte ziemniaki, wlać resztę ciepłej wody i oliwę lub olej. Ciasto dobrze wyrobić, kiedy będzie gładkie i sprężyste przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wysmarować keksówkę olejem, wysypać otrębami, włożyć ciasto chlebowe, posmarować jego wierzch oliwą lub olejem, przykryć znowu ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 240 stopni C. Keksówkę ostrożnie wstawić do gorącego piekarnika, na którego dnie można ustawić naczynie z kostkami lodu lub wodą, para nada wypiekowi chrupiącą skórkę. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę piekarnika do 210 i piec jeszcze ok. 30 minut tak, by chleb nabrał odpowiedniego koloru.
Po upieczeniu wyjąć z formy, studzić na kratce.
Tak upieczony chleb z ziemniakami świetnie nadaje się na kanapki zarówno ze słodkimi dodatkami jak i mięsem, wędliną, warzywami i serem.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Macie swój przepis na chleb z ziemniakami? Podzielcie się nim w komentarzu.
Teczka to duplikat przepisu z Pracowni wypieków z dnia 2010 10 24 tylko inna firemka następnym razem postaraj się lepiej zmień chociaż kolejności.