Chleb z ziemniakami – przepis

Potrawy     dodano 2015-05-11
ocena
Jeśli nie wie się nic na temat rodzajów chleba, trudno wyobrazić sobie powstawanie i smak chleba z ziemniakami. W naszej świadomości chleb i ziemniaki funkcjonują jako dwa osobne główne produkty spożywcze w polskiej kuchni. Chleb z ziemniakami łamie ten stereotyp.

Chleb z ziemniakami – przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Co osiąga się dodając do ciasta na chleb ugotowane i przeciśnięte przez prasę ziemniaki. Oczywiście jest ich niewiele w stosunku do ilości mąki, wody i drożdży lub zakwasu, jednak wystarczy, by chleb nabrał charakterystycznej sprężystości i wilgoci, dzięki której bardzo długo zachowuje świeżość. Warto też dodać, że obecność ziemniaków w pieczywie nie wpływa na jego smak.

Ciasto na chleb z ziemniakami można przyrządzić zarówno z drożdżami – wtedy jego wykonanie jest szybsze, jak i na zakwasie żytnim lub pszennym – przygotowanie chleba rozpoczynamy wtedy na kilkanaście godzin przed pieczeniem, od nastawienia tzw. zaczynu.

Będzie potrzebne:
10 dag ziemniaków
40 dag mąki pszennej typ 650
200-250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Ziemniaki ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Drożdże skruszyć do garnuszka, wlać 100 ml ciepłej wody, wsypać cukier i dokładnie je rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże podrosną, wlać je do miski z przesianą mąką, wsypać sól, przetarte ziemniaki, wlać resztę ciepłej wody i oliwę lub olej. Ciasto dobrze wyrobić, kiedy będzie gładkie i sprężyste przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wysmarować keksówkę olejem, wysypać otrębami, włożyć ciasto chlebowe, posmarować jego wierzch oliwą lub olejem, przykryć znowu ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 240 stopni C. Keksówkę ostrożnie wstawić do gorącego piekarnika, na którego dnie można ustawić naczynie z kostkami lodu lub wodą, para nada wypiekowi chrupiącą skórkę. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę piekarnika do 210 i piec jeszcze ok. 30 minut tak, by chleb nabrał odpowiedniego koloru.

Po upieczeniu wyjąć z formy, studzić na kratce.

Tak upieczony chleb z ziemniakami świetnie nadaje się na kanapki zarówno ze słodkimi dodatkami jak i mięsem, wędliną, warzywami i serem.

chleb z ziemniakami prosty przepisFot. Agnieszka Pietnoczka

 

Macie swój przepis na chleb z ziemniakami? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.50
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Teczka to duplikat przepisu z Pracowni wypieków z dnia 2010 10 24 tylko inna firemka następnym razem postaraj się lepiej zmień chociaż kolejności.

~ Sprawdzajacyyy / 2015-12-05 07:10:07
oceń komentarz: (0) (0)

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06