Danie stir-fry – przepis

Potrawy    
ocena
Stir-fry to jedna z najstarszych metod gotowania, znana przed wszystkim w krajach azjatyckich, a szczególnie w Chinach, skąd przybyła do kuchni polskich domów i restauracji.

Danie stir-fry – przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Polega na szybkim usmażeniu mięsa i warzyw w dużym, rozszerzającym się ku górze garnku-patelni zwanej wokiem. Wok umożliwia bardzo szybkie usmażenie cienko pokrojonego mięsa drobiowego, wołowego bądź wieprzowego dzięki wysokiej temperaturze płomienia pod wokiem.

Przyrządzając dania z woka należy przygotować sobie wcześniej wszystkie składniki, gdyż w czasie smażenia i bardzo częstego mieszania nie ma czasu na dodatkowe krojenie i zaprawianie, a tym bardziej wyjmowanie z szafek i lodówki czy zamrażarki kolejnych warzyw i przypraw.

Będzie potrzebne:
150 g ugotowanego makaronu
pół piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
pół czerwonej papryki
pół paczki mrożonych warzyw po chińsku
200 g ugotowanych krewetek królewskich
2 łyżeczki pasty tom yum
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki sosu sojowego do marynowania kurczaka
2 łyżki oleju sezamowego

Pierś z kurczaka pokroić w cienkie płatki i zamarynować je w 2 łyżkach sosu sojowego i pół łyżce oleju sezamowego. Odstawić na czas przygotowywania pozostałych składników: obrać czosnek i cebulę, którą pokroić na pół i w plastry, umyć i pokroić paprykę w cienkie paski.

Rozgrzać wok. Wlać olej sezamowy i na gorący wrzucić kawałki kurczaka, mieszając nieustannie aż do zbrązowienia się mięsa. Wcisnąć wtedy czosnek, dołożyć cebulę, smażyć przez chwilkę mieszając. Kiedy cebula zrobi się szklista, dorzucić warzywa i paprykę i chwilkę je podsmażyć  potrząsając wokiem i mieszając smażące się składniki. Dodać krewetki, pastę tom yum i sos ostrygowy, wymieszać, podlać bulionem, wsypać mąkę, zagęścić, wrzucić makaron, wymieszać tak, by oblepił się sosem. Podawać od razu po zrobieniu.

Jaki makaron nadaje się do wymieszania z aromatycznym sosem, warzywami i mięsem? Bardzo dobrze smakuje makaron do spaghetti lub dostępny obecnie w polskich sklepach pszenny makaron chiński, który wystarczy zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 15 minut.

jak smażyć kurczakaFot. Agnieszka Pietnoczka

A jakie dania stir-fry goszczą najczęściej na Waszym stole? Podzielcie się przepisami!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Krewetki – przepisy

Krewetki – przepisy

Joanna Białek

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska