Dlaczego warto gotować na parze?

Potrawy     dodano 2016-05-31
ocena

Kiedy woda osiągnie temperaturę 100° C zaczyna przeistaczać się w parę, którą można zastosować do przyrządzenia potraw. Pod wpływem ciśnienia temperatura pary staje się jeszcze wyższa, co wykorzystuje się w specjalnych naczyniach służących do gotowania na parze. Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowsze?

Dlaczego warto gotować na parze?

flickr.com

Gotować na parze można nie tylko za pomocą szybkowaru, ale także w garnku wypełnionym odrobiną wody ze znajdującym się pod przykrywką miejscem na jedzenie. Para przenika całe naczynie sprawiając, że jedzenie gotuje się bardzo szybko.

Gotowanie na parze ma tę zaletę, że jest mniej inwazyjne, niż inne formy jego przyrządzania, jak gotowanie czy duszenie. Dzięki gotowaniu na parze jedzenie zachowuje dużo więcej substancji odżywczych i jest tym samym znacznie zdrowsze.

Na parze szczególnie korzystnie gotować warzywa. Niektóre z nich, ugotowane lub duszone, tracą swoją konsystencję. Delikatne warzywa i inne pokarmy, po przygotowaniu ich na parze, nie tylko zachowują wartości odżywcze i są zdrowsze, ale też ładnie prezentują się na talerzu.

Na parze gotuje się też rybę, która dzięki temu zachowuje większość wartości odżywczych. Można gotować ją na parze gotującego się bulionu czy wywaru z dodatkiem wina. Smak przyrządzonej w ten sposób ryby będzie niepowtarzalny. Można zawinąć ją w specjalny papier, dzięki czemu dusi się we własnym soku. Kurczaka, podobnie jak rybę, korzystnie jest gotować na parze, szczególnie dodając kilka aromatycznych ziół do wody, na parze której jest gotowany.

Osoby dbające o zdrowe odżywianie lub pozostające na diecie zdrowotnej lub odchudzającej zdecydowanie powinny jak najczęściej gotować pokarm na parze, a unikać innych form przyrządzania jedzenia, szczególnie smażenia. Jedzenie zachowuje swoje wartości odżywcze, smak i może być estetycznie podane na talerzu. Jest lekkostrawne i tym samym bardzo dobre dla osób cierpiących na zaburzenia trawienne. Gotowanie na parze jest także tańsze, nie wymaga użycia oleju, a jedynie wody, do której dodajemy wybrane zioła czy inne składniki, mające na celu wzbogacenie smaku. Gotując na parze, posiłek przyrządzimy równie łatwo, jak przyjemnie.

UWAGA!

Najlepiej zagotować około trzy centymetry wody w głębokim garnku. Możesz dodać do wody wybrane zioła n.p. koperek czy rozmaryn ewentualnie sok cytrynowy, w zależności od tego, co masz zamiar przyrządzić. Ułóż pokarm na koszu do parowania, tak by jego dno nie stykało się z powierzchnią wody. Gotowanie na parze jest bardzo proste i stanowi jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia.

Lubicie jedzenie gotowane na parze? Wypowiadajcie się w komentarzach.

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06