Ostatni człon owego meksykańskiego sosu – mole, oznacza sos z roztartych lub zmiażdżonych produktów takich jak: pomidory, papryczka chili, cebula, czosnek, liście świeżej kolendry i przyprawy: cynamon, goździki, kumin. W odróżnieniu od innych sosów guacamole bazuje na roztartym awokado i ewentualnie dodatkowych składnikach.
Do przygotowania najprostszej wersji guacamole będzie potrzebne:
1 dojrzałe awokado
sok z ćwiartki cytryny lub limonki
sól, pieprz
Miąższ awokado rozgnieść na papkę, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Takie guacamole nadaje się bardzo dobrze nie tylko jako dip do … ale także jako jeden ze składników farszu do tortilli. Smarujemy nim podpieczony pszenny lub kukurydziany placek i nakładamy resztę nadzienia: sałatę lodową, pokrojone w podłużne paski upieczone bądź usmażone mięso w przyprawach do gyrosa, plastry pomidorów, ogórków, a nawet kukurydzę z puszki.
Kiedy na naszym stole pojawi się burito czyli gruby, miękki naleśnik z pszennej mąki, wypełniony farszem składającym się z mięsa i fasoli warto postawić w osobnej miseczce takie oto guacamole, do którego wykonania będzie potrzebne:
2 dojrzałe awokado
½ małej czerwonej cebuli
1 dojrzały pomidor
1 łyżka soku z limonki
sól
Z miąższu awokado zrobić papkę. Cebulę drobno posiekać. Pomidor pozbawić pestek i drobniutko pokroić. Oba warzywa dodać do awokado, przyprawić solą i sokiem z limonki. Gdyby wydawało się nam, że masa jest za mało słona lub kwaskowata – dodać ponownie soli i soku z limonki.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Jeśli nie chcemy miażdżyć awokado, możemy zrobić z niego nie guacamole a salsę. Miąższ awokado kroimy wtedy w drobną kostkę, dodajemy pokrojonego również w kostkę pomidora, drobno posiekaną czerwoną cebulę, czasem kukurydzę, doprawiamy tymi samymi składnikami co guacamole – solą, czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i sokiem z limonki, ewentualnie sokiem z cytryny.
Znacie inny przepis na guacamole? Podzielcie się nim z nami.