Kotlety cielęce - przepis

Potrawy     dodano 2016-03-31
ocena

Cielęcina to jedno z najlepszych i najdelikatniejszych mięs. Warto przyłożyć się do jego przyrządzenia. Efekt przerośnie nasze najśmielsze oczekiwania.

Kotlety cielęce - przepis

Fot. Kuchnia Ireny i Andrzeja

Na każdym kotlecie ułożyć porcję grzybów, przykryć plasterkiem szynki i sera.

Będzie potrzebne:

8 porcji kotletów cielęcych,
15 dag masła (albo margaryny),
10 dag pasty pomidorowej (albo koncentratu),
5 dag mąki pszennej,
25 dag pieczarek lub innych grzybów (usmażone na maśle),
8 plastrów szynki,
8 plastrów sera (najlepiej tłustego),
przyprawy (do smaku) sól

  1. Krok pierwszy

    Na patelni roztapiamy masło.

  2. Krok drugi

    Przygotowane wcześniej kotlety solimy i obtaczamy w mące.

  3. Krok trzeci

    Wrzucamy cielęcinę na patelnię i smażymy.

  4. Krok czwarty

    Na każdym z kotletów układamy grzyby (tak, żeby nie zsypywały się na patelnię), przykrywamy plasterkiem szynki i sera.

  5. Krok piąty

    Zdejmujemy kotlety z patelni.

  6. Krok szósty

    Pastę pomidorową rozprowadzamy na maśle, na którym smażyliśmy cielęcinę. Dodajemy resztę mąki, wlewamy wodę (ok. 100 ml). Gotujemy przez 3 minuty.

  7. Krok siódmy

    Powstały w ten sposób sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, układamy na nim porcje cielęciny. Pieczemy na opcji grill przez 5-8 minut, do czasu rozpuszczenia się sera.

Znacie inny przepis na kotlety cielęce? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06